Burse - Fonduri mutuale

Reducerea numărului de măsuri anti-Covid în China, reflectată în evoluţia pieţelor internaţionale de capital: Creşteri de până la 1,2% în SUA. Indicele paneuropean Stoxx 600 are plus 0,6%, iar BET urcă cu 0,2%

Reducerea numărului de măsuri anti-Covid în China,...

Autor: Eduard Ivanovici

28.06.2022, 16:48 148

Acţiunile globale creşteau în după-amiaza zilei de marţi, 28 iunie, după ce Republica Populară Chineză a relaxat măsurile de controlare a cazurilor de Covid-19, îmbunătăţind astfel perspectivele privind creştea economică la nivel global. Între timp, preţul petrolului urca pentru a patra zi la rând, conform Business Insider.

În Statele Unite, acţiunile şi-au oprit ieri trendul ascendent, însă au deschis şedinţa de tranzacţionare de astăzi cu o creştere de 1% prin prisma indicelui S&P 500. Dow Jones Industria Average avansa cu 1,2%, iar Nasdaq Composite, indicele marilor companii din tehnologie, era pe plus cu 0,9%. Preţul unui baril West Texas Intermediate creştea cu circa 1%.

Analiştii se aşteaptă, între timp, la tot mai multă volatilitate pe pieţele de acţiuni, în vreme ce investitorii îşi ajustează portofoliile în întâmpinarea trimestrului 3, care începe vineri, 1 iulie.

La ora redactării ştirii, indicele paneuropean Stoxx era pe plus cu 0,6% după ce Christine Lagarde, şefa Băncii Centrale Europene (BCE) a declarat că instituţia ar putea majora ratele dobânzilor într-un ritm mai alert dacă inflaţia continuă să crească. La Londra, FTSE 100 urca cu 1,1%, iar DAX 30 din Frankfurt înregistra un plus de 0,7%. Indicele parizian CAC afişa un avans de 1%, la fel şi FTSE-MIB din Milano.

BET, indicele bursei locale, creştea cu 0,2%, conform datelor BVB.

După ce s-au agitat din cauza inflaţiei pe aproape întreg parcursul anului, estimând – în consecinţă – deciziile marilor bănci centrale, atenţia investitorilor pare să se îndrepte acum către riscurile reprezentate de recesiune, care ar putea produce noi runde de majorare a ratelor dobânzilor.

„Criza Covid din China pare să dispară rapid, nemaiexistând niciun oraş major în lockdown. Se observă, între timp, o scădere puternică a cazurilor (de coronavirus - n.r.)”, spune Susannah Streeter, analist al companiei britanice de servicii financiare Hargreaves Lansdown.

În aceeaşi notă, Banca Centrală a Chinei susţine că va menţine dobânda de referinţă la un nivel scăzut pentru a susţine economia ţării, ul alt semnal optimist pentru pieţele de capital.

Miercuri, preşedintele Rezervei Federale din SUA, Jerome Powell, va vorbi în cadrul summit-ului BCE din Portugalia. Investitorii vor urmări dacă Powell va detalia pe baza declaraţiilor de săptămâna trecută, conform cărora „nu încearcă să provoace” o recesiune prin noile măsuri de înăsprire a politicii monetare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO