Burse - Fonduri mutuale

Resursele de optimism sunt suficiente sa sustina Bursa la nivelurile actuale

Resursele de optimism sunt suficiente sa sustina Bursa la nivelurile actuale
07.04.2010, 23:06 16

Bursa de la Bucuresti a revenit ieri pe crestere, cu o aprecierede aproape 2,2% pe indicele principal al pietei BET, care a urcatla nivelul de 6.130 de puncte, in vreme ce societatile financiare,grupate sub BET-FI, au urcat cu doar 0,9% fata de cotatia de marti. Rulajul pietei s-aridicat la peste 11,6 mil. euro, cea mai mare parte a tranzactiilordesfasurandu-se insa in prima parte a zilei, cand piata evolua inscadere.

"Se observa o foarte mare tensiune in piata si ca urmare estefoarte sensibila la orice reactie de scadere. Se pot trage uneleconcluzii din aceasta evolutie. In primul rand, profiturileinvestitorilor sunt foarte mari, astfel ca nu mai asteapta oconfirmare si ies imediat la vanzare, iar in al doilea rand,investitorii nu mai sunt predispusi sa riste si nu mai spera laminuni. De altfel, cred ca minunea s-a consumat odata cu revenireaBursei din ultimul an", a declarat Mihai Chisu, broker in cadrulsocietatii de intermediere IFB Finwest din Arad.

Aprecierea mare pe BET a fost condusa de cresterile din sectorulbancar, atat titlurile BRD, cat si actiunile Bancii Transilvania(TLV), care au revenit pe crestere, cu avansuri de 1,9% sirespectiv 1,7% fata de referinta. Si companiile din sectorulenergetic au revenit pe crestere, titlurile companiei petroliereOMV Petrom (SNP) urcand ieri cu peste 2,5%, la pretul de 0,364lei/actiune. Indicele de profil BET-NG a inregistrat ieri oapreciere de aproape 2,1%.

"Investitorii sunt tensionati de corectia despre care se totvorbeste ca trebuie sa apara. In continuare nu ma astept lacorectii in piata. De obicei, corectiile apar nu atunci cand sevorbeste despre ele, ci atunci cand toata lumea se asteapta maiputin. In plus, resursele de optimism sunt suficiente incat piatamai poate rezista la nivelurile actuale", a adaugat Chisu.

La categoria societatilor financiare, titlurile SIF Oltenia(SIF5) au inregistrat cea mai mare apreciere, de aproape 1,6% fatade referinta, urmate in top de cresterile SIF Banat-Crisana (SIF1),de 1,2%. Actiunile SIF Moldova (SIF2) si SIF Muntenia (SIF4) auinchis in stationare, la pretul de 1,52 lei/actiune si respectiv0,92 lei/unitate. Tot in sectorul financiar, titlurile Broker Cluj(BRK) au revenit pe crestere, cu o apreciere de 2,8% aproape.

Titlurile Cemacon Zalau (CEON) au inregistrat si ieri cea maimare crestere din piata, de peste 14,1%, ieri fiind cea de-a douazi de tranzactionare a societatii pe piata principala a BVB.

Printre titlurile care au inchis in scadere sedinta de ieri senumara actiunile Azomures Tg. Mures (AZO) si Santierul Naval Orsova(SNO), care au pierdut 1,7% si respectiv 1,6% fata dereferinta.

"Lumea e constienta de momentul in care o sa vina corectia ca osa aiba cam acelasi ritm cu cresterile din ultimul an in termeni derapiditate. Cu toate acestea, o revenire pe scadere a pietei localedepinde intr-o foarte mare masura de evolutiile pietelorexterne.

Principalele piete externe evoluau ieri spre inchiderea sedinteide la Bursa in usoara scadere, cea mai mare corectie la nivelulindicilor europeni fiind consemnata de indicatorul francez CAC 40,care pierdea 0,4% fata de referinta.

De urmarit astazi

  • Evolutia titlurilor bancare BRD si Banca Transilvania (TLV),care revin pe plus, cu avansuri de pana la 2% in sedinta deieri.
  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care au inchis inurcare sedinta de ieri, insa au redus din ritmul de apreciere.
  • Evolutia actiunilor OMV Petrom (SNP), care continua sainregistreze cresteri, pentru a doua sedinta consecutiva.
  • Evolutia titlurilor Cemacon Zalau (CEON), care au inregistratcresteri de aproape 15% in ultimele doua sedinte.
  • Evolutia actiunilor Transelectrica (TEL), care au reluatcresterea ieri, cu un avans de peste 5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO