Burse - Fonduri mutuale

Reţeaua de mobilitate Autonom Services încheie 2021 cu un profit net de 22,5 mil. lei, de peste trei ori mai mare faţă de 2020, la venituri de 394 mil. lei, plus 20,6%

Marius Ştefan, cofondator al Autonom

Marius Ştefan, cofondator al Autonom

Autor: Cristina Bellu

21.04.2022, 11:00 351

Autonom Services, cea mai extinsă reţea de mobilitate din România, companie controlată de fraţii Marius şi Dan Ştefan, anunţă pentru 2021 venituri consolidate de 394,3 milioane de lei, în creştere cu 20,6% faţă de anul precedent şi cu 16% faţă de 2019, anul pre-pandemie, şi unul de referinţă pentru Autonom.

Profitul net al companiei a ajuns la 22,5 mil. lei, echivalentul unei creşteri de 212% faţă de 2020 şi de 28% comparativ cu 2019, arată datele financiare publicate joi de Autonom.

La nivel de divizii cheie, serviciile de leasing operaţional din cadrul Autonom Lease au generat venituri de 185,6 milioane de lei, în creştere cu 17% faţă de rezultatele din 2019, într-un context provocator, supus efectelor crizei semiconductorilor.

Divizia de rent-a-car a Autonom a înregistrat venituri de 68,7 milioane de lei, în creştere cu 4% faţă de 2019, ca urmare a creşterii continue a cererii, concomitent cu creşterea tarifelor generată de penuria de maşini din piaţă. 

În 2021 Autonom a atins un grad de ocupare a flotei de peste 88%.

Divizia de AutoRulate a înregistrat venituri de 78,7 milioane de lei, o valoare record, în creştere cu 71% comparativ cu 2019.

Rezultatele din cadrul acestei divizii sunt semnificative având în vedere contextul în care compania a fost nevoită să amâne parţial vânzarea maşinilor datorită întârzierilor de producţie generate de criza semiconductorilor şi a cererii ridicate şi gradul de ocupare pe float.

La finalul anului 2021, Autonom a reuşit să atragă 48 de milioane de euro prin intermediul pieţei de capital. Atragerea acestor noi fonduri face parte din prima etapă a programului de emisiuni de obligaţiuni corporative, o premieră pentru piaţa de capital din România, pe care compania doreşte să-l deruleze în următorii cinci ani şi prin care intenţionează să atragă până la 250 de milioane de euro.

„Trăim în continuare vremuri instabile şi neaşteptate într-o societate modernă – pandemia este încă prezentă în vieţile noastre, iar războiul din Ucraina ne-a arătat că disputele geopolitice nu sunt doar în cărţile de istorie. Ultimii doi ani au demonstrat din nou că următoarea criză vine întotdeauna din locul cel mai puţin aşteptat. Încă de la începutul companiei, ne-am confruntat cu diverse crize care ne-au antrenat să conducem şi să dezvoltăm business-ul Autonom într-un mediu volatil, caracterizat de incertitudine şi schimbări frecvente de direcţie provenite fie din sfera politică, economică sau socială. Aşa cum s-a întâmplat şi la începutul pandemiei de COVID-19, avem o situaţie financiară excelentă, după ce am reuşit să atragem la sfârşitul anului 2021 o nouă rundă de finanţare prin intermediul pieţei de capital. Acest lucru înseamnă că suntem foarte bine capitalizaţi pentru a profita de oportunităţile care pot apărea în perioada următoare pe piaţă,” spune Marius Ştefan, cofondator al Autonom.

Potrivit acestuia, o parte importantă din capitalul atras pe bursă va fi utilizat pentru investiţii în tranziţia către flote verzi, element cheie pentru dezvoltarea sustenabilă a companiei. Emisiunea de obligaţiuni face parte din strategia de sustenabilitate dezvoltată de Autonom pentru următorii ani şi unde componenta de mediu reprezintă cea mai importantă direcţie pentru acţiunile şi deciziile companiei.

Autonom a continuată să îşi consolideze poziţia pe piaţa de leasing operaţional prin achiziţionarea Ţiriac Operating Lease. Tranzacţia a fost finalizată la mijlocul lunii aprilie, iar procesul de integrare a noii echipe, a proceselor de lucru şi a noului portofoliu de clienţi în structura Autonom a început.

Ţiriac Operating Lease este un business  cu venituri anuale de aproximativ 80 de milioane de lei şi active în valoare de peste 240 milioane de lei.

La data preluării, Ţiriac Operating Lease deţinea o flotă de peste 2600 maşini şi un portofoliu de peste 900 de clienţi. Integrarea Ţiriac Operating Lease va fi un proiect de importanţă strategică pentru Autonom în 2022, compania aşteptându-se la o desfăşurare similară ca şi în cazul integrării BT Operaţional Leasing din 2018.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO