Burse - Fonduri mutuale

Retrospectiva anului 2018 pe piaţa de capital. Luna februarie: Purcari începe tranzacţionarea în timpul celor mai dure corecţii. Transgaz bifează 10 ani la bursă, iar statul cere din nou bani

Interviul lunii februarie \n pagina 4 a ZF: Andreas Koster, director de investi]ii al UBS Asset Management

Interviul lunii februarie \n pagina 4 a ZF: Andreas Koster, director de investi]ii al UBS Asset Management

Autor: Tibi Oprea

12.12.2018, 00:05 288

ZF continuă retrospectiva pieţei de capital din 2018, astăzi cu luna februarie, perioadă în care s-au înregistrat cele mai dure corecţii pe piaţa americană de capital, cu impact şi la Bucureşti, Transgaz a aniversat 10 ani de tranzacţionare, finlandezii de la KJK au lichidat deţinerile la Conpet, iar bursa şi-a diversificat oferta prin listarea vinăriilor Purcari.

Totodată, omul de afaceri Viorel Cataramă a adus la bursă Elvila, una dintre cele mai vechi afaceri antreprenoriale româneşti, înfiinţată după Revoluţie, prin intermediul unei listări tehnice, care nu a presupus desfăşurare unei oferte. Tot în luna februarie gu­vernul a anunţat că va cere din nou aproape integral profiturile din 2017 ale companiilor din subordine.

 

♦ Gust de vin în furtună

Producătorul de vinuri Purcari încheie cu succes o ofertă de listare de 186 mi­lioane în timpul celor mai dure corecţii pe piaţa de capital americană, cu impact şi la Bucureşti. Oferta a fost bine primită, tranşa dedicată investitorilor retail fiind suprasubscrisă de peste patru ori, în pofida turbulenţelor care au afectat pieţele globale şi care au marcat scăderi record ale indicelui Dow Jones. Preţul final al ofertei a fost de 19 lei pe acţiune, potrivit BVB. În prezent o acţiune WINE se tranzacţionează la 18,3 lei. Acţiunile companiei au fost incluse şi în structura indicelui BET începând cu luna septembrie.

Corecţiile de pe bursa au fost generate de aşteptările în creştere cu privire la rata inflaţiei şi ratele dobânzilor în economiile occidentale, fiind un eveniment de tipul „când se va întâmpla“ şi „nu dacă se va întâmpla“.

♦ 10 ani de Transgaz

Transgaz (TGN), operatorul care asigură transportul a peste 90% din gazele naturale consumate în România, ani­versează 10 ani de listare la bursă. De la listarea din 2008, le-a adus investitorilor un randament de 140%, în contextul în care compania a plătit în fiecare an dividende, suma totală în cei zece ani fiind de 2,8 miliarde de lei. În prezent o acţiune TGN se tranzacţionează la 348 lei, în scădere cu 9% de la începutul acestui an fără a lua în calcul şi randamentul dividendelor livrate din profitul pe 2017. Spre comparaţie, indicele principal BET are plus 10%.

Nuclearelectrica (SNN), singurul producător de energie nucleară din România şi cea mai performantă acţiune din indicele BET în 2017, şi-a bugetat în februarie pentru anul 2018 un profit brut de 366 mil. lei, de cinci ori mai mare faţă de cât bugetase pentru 2017, şi venituri totale în urcare cu 18%, la 2,1 mld. lei. La nouă luni compania de stat a avut profit net de 321 mi­lioane şi venituri din exploatare de 1,6 miliarde de lei.

♦ Guvernul cere iar bani

Guvernul redactează în luna februarie un memorandum în care cere ca reprezentanţii statului în adunările generale ale acţionarilor să solicite repartizarea a 90% din profiturile companiilor spre dividende şi vărsăminte la buget, la fel ca în 2017. Această măsură are să aduca randamente de două cifre pentru majoritarea companiilor listate la bursă şi să pună piaţa de capital din România în topul celor mai generoase cu investitorii la nivel mondial.

Fondul de investiţii KJK Fund II vinde, în data de 21 februarie, un pachet de 611.933 acţiuni Conpet Ploieşti (COTE) la un preţ de 101 lei, echivalentul unei tranzacţii totale de 61,8 milioane lei. În felul acesta, KJK Fund iese din acţionariatul companiei energetice. Totodată, SIF Banat-Crişana cumpără în aceeaşi zi un pachet de 476.165 titluri COTE, ajungând astfel să deţină 6,5% din capitalul social al companiei.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO