Burse - Fonduri mutuale

Retrospectiva săptămânii pe bursă: Rezultatele la nouă luni - încă o surpriză marca Azomureş, FP a pierdut bani pe Erste, ultimul asalt asupra pragului la SIF-uri, şeful BVB demis

Retrospectiva săptămânii pe bursă: Rezultatele la nouă luni - încă o surpriză marca Azomureş, FP a pierdut bani pe Erste, ultimul asalt asupra pragului la SIF-uri, şeful BVB demis

Foto: Victor Ciupuliga

Autor: Andrei Chirileasa

20.11.2011, 18:33 908

Rezultatele la nouă luni

Săptămâna trecută peste 40 de companii de pe bursă şi-au publicat rezultatele pe trimestrul al treilea. Vedeta sezonului de rezultate a fost producătorul de îngrăşăminte chimice Azomureş Târgu Mureş (AZO), care a ieşit pentru a doua oară în prim-plan de la începutul acestei luni, raportând un profit net record, de 68 mil. euro, mai mare decât Alro şi Transgaz. Acţiunile AZO au crescut cu 5,3% în această săptămână.

Producătorul de aluminiu Alro Slatina (ALR) a raportat un profit mai mic în trimestrul al treilea, dar pe primele nouă luni câştigurile au fost cu 70% mai mari decât în perioada similară a lui 2010, astfel că investitorii se pot aştepta la dividende mai mari anul viitor.

Producătorii de medicamente Zentiva (SCD), Antibiotice (ATB) şi Biofarm (BIO) au raportat profituri în scădere în trimestrul al treilea, în timp ce creşterea afacerilor a încetinit. Pentru moment, acţiunile companiilor farmaceutice şi-au pierdut din atractivitate.

Dezvoltatorul imobiliar Impact Bucureşti (IMP) a raportat pe primele nouă luni pierderi de 14 mil. lei şi o scădere puternică a cifrei de afaceri. Acţiunile IMP au pierdut 3,3% în ultima săptămână.

FP a pierdut bani pe Erste şi Raiffeisen

Tot săptămâna trecută, Fondul Proprietatea (FP) şi-a publicat raportul trimestrial, anunţând la nouă luni un profit net de 535 mil. lei, dublu faţă de aceeaşi perioadă a lui 2010. Dublarea profitului nu este un merit pe care administratorul Franklin Templeton poate să şi-l asume şi s-a datorat faptului că Petrom a dat din nou dividende după doi ani de pauză, iar companii precum Romgaz, Hidroelectrica şi Transgaz au fost mai profitabile în 2010 şi au distribuit 90% din profit sub formă de dividende, faţă de 50% în anul precedent.

Tot din raportul trimestrial reiese însă că FP a pierdut circa 140 de milioane de lei din valoarea investiţiei în acţiunile băncilor austriece Erste şi Raiffeisen, ceea ce nu este chiar o notă bună pentru Templeton. Americanii au cumpărat acţiuni la cele două bănci în valoare de peste 350 mil. lei în primul semestru, motivând că este necesară diversificarea portofoliului. La finalul lunii septembrie, valoarea participaţiilor scăzuse însă la 208 mil. lei şi este greu de spus când îşi vor reveni acţiunile celor două bănci, în contextul în care problemele instituţiilor financiare din Europa sunt departe de a se fi rezolvat.

Va fi interesant de văzut ce vor spune acţionarii FP la AGA de marţi.

Ultimul asalt asupra pragului la SIF-uri

Introducerea proiectului de lege privind ridicarea pragului de deţinere la SIF-uri pe ordinea de zi a şedinţei de luni a Camerei Deputaţilor, a adus din nou SIF-urile în prim plan pe bursă. Investitorii mizează pe faptul că deputaţii vor aproba acest proiect, după doi ani de aşteptare. Săptămâna trecută, acţiunile SIF-urilor au câştigat între 11% şi 18%, cea mai mare creştere având-o SIF Transilvania (SIF3), cu un avans de 17,4%.

Valentin Ionescu, demis de la conducerea bursei

Decizia de joi a Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) privind demiterea lui Valentin Ionescu din funcţia de director general a fost surpriza săptămânii pe bursă. Surprinzătoare au fost şi acuzaţiile pe care Consiliul Bursei i le aduce lui Ionescu în motivarea deciziei: realizarea obiectivelor de performanţă asumate în proporţie de doar 10% şi faptul că nu s-a dedicat suficient acestui job.

Demiterea lui Ionescu a stârnit ample reacţii şi discuţii în piaţă, desigur în culise. Unii îl acuză, alţii îl apără dând vina pe Consiliu.

Situaţia este însă extrem de complexă. Actualul Consiliu de Administraţie nu mai are susţinere în acţionariat şi cel mai probabil că în decembrie va fi ales un Consiliu nou. Stere Farmache este un politician foarte abil şi încearcă să-şi păstreze funcţia de preşedinte căutând susţinerea unor acţionari puternici. Activitatea lui Valentin Ionescu nu a mulţumit pe toată lumea din piaţă, iar îndepărtarea lui ar putea fi primită cu simpatie de unii acţionari. Pe de altă parte, realizările conducerii BVB nu au fost la nivelul aşteptărilor (listarea FP nu a adus investitorii străini mult-aşteptaţi, oferta Petrom a eşuat, BCR nu se mai listează, ofertele Transelectrica şi Transgaz vin abia anul viitor), astfel că nemulţumirile s-au acumulat. Responsabilitatea o poartă toţi: atât Consiliul Bursei, cât şi conducerea executivă, dar cineva trebuia să plătească.

Pe de altă parte, Ionescu este un apropiat al Erste, care era la un moment dat printre principalii acţionari ai BVB. Este posibil ca austriecii să se numere printre opozanţii lui Farmache, la fel ca şi Franklin Templeton, un alt acţionar semnificativ al BVB. Din aceste considerente unii iau în calcul şi o întoarcere a lui Valentin Ionescu după alegerile din decembrie.

Nu este clar cine va câştiga din aceste jocuri de culise, dar cu siguranţă că piaţa are cel mai mult de pierdut din toate aceste lupte interne care o macină de peste 5 ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO