Burse - Fonduri mutuale

Reuters: În România ia naştere o nouă specie de fond suveran de investiţii. La fel şi în India şi Bangladesh

Reuters: În România ia naştere o nouă specie de fond...

Autor: Dan Grigore Ivan

22.03.2017, 00:04 1317
Fondurile suverane de investiţii (FSI) au apărut pentru prima dată în 1950 şi sunt asociate în mod tradiţional cu o putere financiară uriaşă.
 
Ele controlează aproximativ 6.500 mld. dolari şi au transfor­mat pei­sa­jul de investiţii la nivel mondial, prin ru­perea participaţiilor în companii multi­naţio­nale şi în proprietăţi imobi­liare în oraşe ca Londra şi Melbourne.
 
Acum, România, Turcia, India şi Bangladesh lansează fonduri suverane - dar, din motive foarte diferite, decât în mod obişnuit, şi cu metode foarte diferite, scrie agenţia de ştiri Thomson Reuters.
 
Dacă fondurile suverane ale unor ţări dezvoltate precum Singapore şi Nor­vegia folosesc astfel de vehicule pentru a investi şi a aloca surplusul de ca­pital către plasamente în străinatate, în cazul României fondul suveran repre­zintă un coş de companii de stat folo­sit pentru a garanta finanţări pentru dru­muri şi spitale.
 
Practic, ceea ce vrea jurna­listul bri­tanic să sublineze este faptul că Ro­mâ­nia îşi va folosi acest fond pentru in­vestiţii pentru plasamente în interiorul ţării, şi nu pentru străină­tate, aşa cum funcţionează în mod tradi­ţional.
 
Printre beneficiile pe care le poate re­prezenta o astfel de abordare, Reuters in­dică faptul că aceste fonduri suverane pot agrega în jurul lor instituţii finan­ciare şi know-how investiţional din par­tea mai multor parteneri. Marea pro­blemă constă însă în a măsura perfor­man­ţa.
 
Cum pot reflecta corect raportările financiare ale acestor fonduri perfor­manţa sau neperformanţa economică pe care au produs-o? Oficialii turci au anun­ţat că vor să transfere active în va­loare de 200 miliarde dolari (participaţii de la Turkish Airlines, bănci) în noul fond suveran, pentru a finanţa proiecte de infrastructură.În România, programul de guvernare 2017-2020 prevede înfiinţare unui fond suveran de dezvoltare şi investiţii (FSDI) după modelul celor din Norvegia, Franţa, Italia sau Polonia. Acesta va avea o valoare aproximativă de 10 miliarde de euro. Potrivit programului de guvernare, fondul se va putea folosi de veniturile din dividende ale companiilor de stat aflate pe profit precum şi de veniturile provenite din emisiuni de obligaţiuni sau din vânzarea de active neperformante (case de odihnă, hoteluri – aparţinând unor companii al căror obiect de activitate este cu totul altul).
 
Fondul suveran al Norvegiei, înfiinţat în urmă cu 20 de ani şi finanţat din vânzările de petrol ale ţării, este cel mai mare din lume, cu active de 880 miliarde euro (200% din GDP), distribuite în aproape 80 de ţări. În prezent, încasările pe care le aduce Norvegiei sunt mai mari decât cele din petrol.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO