Burse - Fonduri mutuale

Revoluţie la vârful supravegherii pieţelor: Anghelache pleacă de la CNVM după 11 ani, Marian Sîrbu ia locul lui Oancea la pensiile private

Revoluţie la vârful supravegherii pieţelor: Anghelache pleacă de la CNVM după 11 ani, Marian Sîrbu ia locul lui Oancea la pensiile private

Autor: Roxana Pricop

27.03.2012, 00:06 2824

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), autoritatea care supraveghează Bursa de Valori la Bucureşti, fondurile mutuale şi brokerii, şi Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), autoritatea care monitorizează fondurile de pensii private cu active de peste 7,5 mld. lei (1,7 mld. euro), sunt instituţii private şi autonome care se autofinanţează, însă conducerile acestora sunt decise de Parlament în baza algoritmului politic. Mai exact, în funcţie de majoritatea din Parlament, partidele politice îşi împart funcţiile de conducere în cele două instituţii. Dacă un profesionist nu are sprijin politic şi nu este propus de un partid, nu poate candida la şefia niciuneia dintre cele două instituţii

Deşi la CNVM, mandatele a cinci membri din conducere, respectiv mandatul preşedintelui, a vicepreşedintelui şi a altor trei comisari urmau să expire în octombrie, parlamentarii au decis să rezolve mai devreme acest aspect. La fel şi la CSSPP, unde mandatul actualului preşedinte Mircea Oancea urmează să expire în iunie. Astfel că ieri, 26 martie, comisiile de specialitate din Parlament i-au audiat pe candidaţii propuşi de partide pentru cele cinci funcţii de conducere din cadrul CNVM şi pentru cele două funcţii de conducere, preşedinte şi vicepreşedinte, din cadrul CSSPP.

La CNVM, partidele şi-au împărţit astfel funcţiile: preşedintele şi doi comisari revin PD-L, care i-a propus pe Carmen Negoiţă, respectiv pe Gheorghe Aldu şi pe Ştefania Ferencz, fosta consilieră a lui Emil Boc, în timp ce vicepreşedintele şi un comisar revin PSD.

UNPR a renunţat la a mai propune un comisar, în schimb a primit dreptul de a nominaliza preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, potrivit deputatului Nicolae Bud. Propunerea PSD pentru funcţia de vicepreşedinte al CNVM este senatorul Gheorghe Marcu, preşedintele departamentului pentru mediul de afaceri, piaţa de capital şi IMM din PSD, iar pentru poziţia de comisar este propusă Dorina Mihăilescu, actual comisar.

La CSSPP, UNPR l-a propus pe Marin Sîrbu, fost ministru al muncii şi preşedintele partidului. Funcţia de vicepreşedinte al CSSPP a revenit PSD-ului care l-a susţinut pe actualul vicepre­şe­dinte Ion Giurescu. Toţi candidaţii au primit avizul comisiilor parlamentare şi urmează să fie validaţi în şedinţa plenului reunit de marţi, de la ora 15.00.

Carmen Negoiţă este din 2007 vicepreşedinte al CNVM şi are şanse mari să obţină conducerea CNVM şi să pună astfel punct mandatului de preşedinte de 11 ani al Gabrielei Anghelache, cel mai longeviv mandat de conducere. Miza pentru funcţia de preşedinte este ridicată. La nivel profesional, preşedintele este responsabil de supravegherea şi reglementarea pieţei locale de capital pe care activează circa 2.000 de profesionişti, peste 20 de administratori care gestionează 73 de fonduri de investiţii cu active de peste circa 1,5 miliarde de euro, cinci SIF-uri cu active totale de peste 1,5 miliarde de euro, Fondul Proprietatea şi sucursala locală a Franklin Templeton, care ges­tionează activele de 3,7 miliarde de euro, şi cei doi operatori de piaţă: Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi Bursa din Sibiu (Sibex). La nivel salarial, funcţia de vicepreşe­dinte este cea mai bine plătită din CNVM. În 2010 venitul anual încasat de Carmen Negoiţă a fost de 423.548 lei, peste cel al preşedintelui, potrivit informaţiilor disponibile.

La CSSPP, Marian Sîrbu va supraveghea fondurile de pensii private care au strâns active de circa 1,7 miliarde de euro de la peste 5,7 milioane de români.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO