• Leu / EUR4.7284
  • Leu / GBP5.1609
  • Leu / USD4.2575
Burse - Fonduri mutuale

„Revoluţionarii“ de la SIF Muntenia încep să recupereze terenul pierdut în instanţe

„Revoluţionarii“ de la SIF Muntenia încep să recupereze terenul pierdut în instanţe

Mediafax Foto

Autor: Andrei Chirileasa

6 dec 2012 1197

Curtea de Apel Bucureşti a respins la începutul acestei săptămâni o cerere formulată de un grup de persoane fizice care solicitau anularea ordonanţei CNVM numărul 219 din 6 iulie 2012 prin care comisia a obligat conducerea SAI Muntenia Invest - administratorul SIF Muntenia - să ridice restricţiile de vot în AGA din iulie 2012, potrivit informaţiilor publicate pe portalul instanţelor de judecată.

Această decizie a Curţii de Apel Bucureşti ar putea înclina balanţa în favoarea grupului de acţionari condus de Gheor­ghe Iaciu şi Adrian Andrici în lupta cu SAI Muntenia Invest pentru controlul activelor de 234 mil. euro ale SIF Muntenia (SIF4).

Adunarea Generală a Acţionarilor de la SIF Muntenia din 7-8 iulie 2012 a rămas un punct de referinţă în istoria pieţei de capital locale, după ce un grup de acţionari, în frunte cu omul de afaceri Gheorghe Iaciu, a reuşit să revoce Consiliul Reprezentanţilor Acţionarilor (CRA) de la SIF Muntenia şi să numească un nou consiliu. Acest lucru nu ar fi fost posibil însă fără ordonanţa CNVM, care a dispus ridicarea restricţiilor de vot impuse de SAI Muntenia Invest acestui grup de investitori.

Iniţial SAI Muntenia Invest a decis că cei circa 20 de acţionari ar fi acţionat în mod concertat, deşi pe listă erau nominalizate persoane fizice la un loc cu fonduri de investiţii locale şi străine între care nu există nicio legătură formală. Acţionarii respectivi deţineau aproape 17% din capitalul SIF la data de înregistrare pentru AGA, iar conducerea SIF le-a limitat dreptul de vot la 5%.

În chiar noaptea de dinaintea AGA, CNVM s-a întrunit însă într-o şedinţă de urgenţă şi a hotărât că decizia SAI Muntenia Invest nu avea acoperire şi a dispus anularea ei. Astfel, acţionarii au putut alege un nou Consiliu al Reprezentanţilor.

Un grup de persoane fizice a contestat însă deciziile luate în AGA din 7-8 iulie pe motiv că ordonanţa CNVM nu ar fi fost legală şi că restricţiile de vot ar fi trebuit aplicate. Ei au obţinut la începutul lunii octombrie suspendarea hotărârilor AGA prin care fusese revocat vechiul CRA şi fusese ales unul nou. Adrian Andrici, unul dintre acţionarii revoluţionari, a contestat hotărârea la Curtea de Apel Bucureşti, care a amânat ieri luarea unei decizii până pe 13 ianuarie.

Decizia Curţii de Apel de la începutul acestei săptămâni confirmă că ordonanţa CNVM a fost legală şi ar putea ajuta acţionarii revoluţionari să câştige şi celelalte procese.

Sentinţa nu este însă definitivă, ci poate fi contestată cu recurs, astfel că cel mai probabil şirul proceselor va continua.

Miza tuturor acestor procese este controlul activelor de 1,05 miliarde de lei (234 milioane de euro) ale SIF Muntenia. Noul CRA, ales în urma AGA din iulie, a contestat activitatea SAI Muntenia Invest, firmă condusă de Petre Szel şi Gabriel Filimon, ca administrator al SIF Muntenia, reclamând rezultatele slabe ale SIF.

SIF Muntenia a avut cele mai mici profituri dintre cele cinci SIF-uri în ultimii ani, deşi a vândut pachetul de acţiuni deţinut la BCR contra cash şi acţiuni Erste. O parte a profiturilor din aceste tranzacţii a fost anulată prin creşteri de provizioane.

Membrii noului CRA au propus rezilierea contractului de administrare dintre SAI Muntenia Invest şi SIF Muntenia, dar conducerea SAI Muntenia a refuzat să convoace AGA susţinând că CRA-ul şi-a depăşit atribuţiile. Suspendarea deciziilor AGA din iulie prin care fusese ales noul CRA a încurcat şi mai mult lucrurile.

SAI Muntenia Invest a interpretat că această decizie repune în funcţie vechiul CRA care-i era favorabil, în timp ce noul CRA a fost nevoit să iniţieze noi procese şi nu şi-a mai putut continua demersul de revocare a administratorului.

Lupta de uzură dintre cele două părţi se va tranşa cel mai probabil după ce instanţele de judecată vor emite decizii definitive care vor arăta dacă hotărârile AGA din iulie sunt sau nu legale.

Până atunci, la cârma SIF Muntenia rămân oamenii care conduc de aproape 20 de ani compania, în timp ce investitorii care au plătit milioane de euro ca să cumpere acţiuni nu pot decide cum să le fie administraţi banii.

Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7284
Diferență: 0,0212
Ieri: 4.7274
Azi: 4.2575
Diferență: -0,1899
Ieri: 4.2656
Azi: 5.1609
Diferență: -0,4264
Ieri: 5.1830
Azi: 4.3494
Diferență: -0,0276
Ieri: 4.3506