Burse - Fonduri mutuale

Rezultatele băncilor au readus optimismul pe bursă. În SUA indicele S&P500 a atins un nou maxim istoric

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Monica Juganaru

01.08.2013, 20:48 517

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 1,1%, într-o piaţă unde tranzacţiile speciale cu acţiuni BRD (12,87 mil. lei), Fondul Proprietatea (4,7 mil. lei), OMV Petrom (3,4 mil. lei) şi SIF Muntenia (1,92 mil.) au asigurat aproape jumătate din lichiditatea de aproape 50 mil. lei.

Creşterile au fost susţinute în special de acţiunile ban­care, creşteri care au venit după publicarea rezultatelor de către cele mai importante două grupuri bancare de pe bursă.

„Investitorii au continuat să rămână în expec­ta­ti­vă şi în şedinţa de astăzi (joi, n.red), chiar dacă din direc­ţia pieţelor globale au fost transmise semnale po­zitive. Probabil din cauza prudenţei jucătorii au intrat timid la cumpărare, însă aprecierile titlurilor au fost în cele mai multe cazuri nesemnificative comparativ cu creşterile văzute în alte pieţe. Totuşi, acţiunile din sistemul bancar au ieşit în evidenţă, acestea fiind influenţate cel mai probabil de publicarea rezultatelor financiare din prima jumatate a anului“, a declarat Mihai Mureşian, directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Intercapital Invest.

WikiZF: Profilul companiei BRD

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

WikiZF: Profilul companiei OMV Petrom

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 49,82 milioane lei ( 11,25 mil euro), valoare cu 85% peste rulajul şedinţei precedente, de 27 mil. lei (6,1 milioane euro). Cele mai lichide titluri din piaţa principală au fost Fondul Proprietatea (9,72 mi­l. lei) şi Erste Bank (4,51 mil. lei).

Titlurile băncii austriece Erste au câştigat ieri 3,5%, în timp ce acţiunile Băncii Transilvania  au închis în creştere cu 4,76%, la 1,299 lei, pe un rulaj de numai 614.000 lei.

Acţiunile BRD au închis piaţa principală la 7,88 lei, în creştere cu 0,38% faţă de miercuri, iar ultimul transfer negociat a fost perfectat la un preţ de 7,85 lei, în stagnare faţă de închiderea de miercuri.

„Cred că este temporară creşterea acestor acţiuni, ea putând continua doar dacă vom vedea în toată piaţa o susţinere continuă din partea cum­pă­rătorilor. Cum acest lucru este puţin probabil pe pe­rioada verii, cred că vom vedea şi în perioada imediat următoare tot o stare de acalmie şi de prudenţă din partea inves­tito­rilor, cu surprize notabile doar dacă acestea vor fi determinate de factori externi“, a spus Mureşian.

Acţiunile Fondului Proprietatea, cele mai lichide din piaţa principală, au crescut cu 0,23%, la 0,651 lei, iar deal-urile au fost realizate la acelaşi preţ.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în creştere cu 1,55%. Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, s-a plasat cu 0,4% peste nivelul de miercuri.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, pieţele vest-europene erau în creştere cu până la 1,55%.

Acţiunile de pe Wall Street au început şedinţa de joi în creştere, iar indicele Standard&Poor’s 500 a depăşit pentru prima oară nivelul de 1.700 de puncte, după ce Rezerva Federală (Fed) a reiterat că va continua măsurile de stimulare, iar cererile de şomaj au scăzut în SUA la minimul ultimilor cinci ani.

Indicele Dow Jones este în urcare cu 0,85%, S&P 500 cu 0,95%, iar Nasdaq cu 0,91%.

Numărul solicitărilor pentru indemnizaţii de şomaj în SUA a scăzut săptămâna trecută cu 19.000, la 326.000 de cereri, cel mai redus nivel atins din ia­nua­rie 2008, a anunţat Departamentul Muncii din SUA.

În Europa, un indice privind industria prelucră­toa­re calculat de Markit a crescut în iulie la 50,3 punc­te, de la 48,8 puncte în iunie, depăşind pragul de 50 de puncte care indică creşterea producţiei pentru prima dată în ultimii doi ani.

Piaţa este susţinută şi de date din China, unde un indice privind producţia industrială a avansat în iulie la 50,3 puncte, de la 50,1 puncte în iunie.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 02.08.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO