Burse - Fonduri mutuale

Roaler coaster pe acţiunile Impact: avans de 30% în trei zile

Roaler coaster pe acţiunile Impact: avans de 30% în trei zile

Autor: Adrian Cojocar

07.12.2010, 23:48 20

Acţiunile dezvoltatorului imobiliar Impact (IMP) au revenit înatenţia investitorilor după scăderile puternice de la finele luniinoiembrie, când au revenit la tranzacţionare după o pauză de patruluni.

Ieri, titlurile au urcat pe Bursă cu peste 14% pe fondul unoradintre cele mai ridicate rulaje de pe piaţă.

După ce în primă fază au pierdut 20% din valoare odată curevenirea la tranzacţionare după o perioadă de peste patru luni încare au fost retrase de pe Bursă ca urmare a intrării îninsolvenţă, în ultimele şedinţe acţiunile dezvoltatorului aurevenit puternic şi au câştigat peste 30% în valoare. Capitalizarea a urcat astfel cu 6 mil. euro, la 22,7 mil. euro.

Preţul de piaţă de pe parcursul zilei de ieri, de 0,485 leipentru o acţiune Impact, este cu 11% mai ridicat chiar decât cel dedinainte de izbucnirea scandalului legat de procedura de insolvenţăa societăţii, pe 9 iulie.

Brokerii spun că cei interesaţi de titlurile Impact suntinvestitori cu profil de risc mai ridicat şi care mizează perelansarea sectorului de construcţii, care a înregistrat ocontracţie puternică în ultimii doi ani.

"Acţiunile Impact au suferit o scădere importantă din cauzasuspendării de la tranzacţionare şi a presiunii la vânzare imediatdupă reintroducerea lor pe Bursă. Ulterior, unii investitori augăsit preţul tentant şi consideră că pe fondul relansării economiceîncepând cu a doua parte a anului viitor, sectorul construcţiilorva cunoaşte o creştere importantă. Acţiunile Impact au mai avut oevoluţie de acest gen şi cred că istoricul i-a convins pe o partedintre investitori să intre pe aceste titluri", spune MarcelMurgoci, directorul de tranzacţionare al firmei de brokerajEstinvest.

El mai spune că alte motive care i-ar putea determina peinvestitori să se orienteze spre titlurile Impact este faptul căacestea sunt cele mai reprezentative de pe Bursă pentru sectorulconstrucţiilor şi au o lichiditate mai bună decât alte titluri depe piaţă.

Impact este prima companie de la categoria I a Bursei care aintrat în insolvenţă, în urma unei sentinţe a TribunaluluiBucureşti, ca urmare a unei solicitări a firmei de construcţiiRomconstruct din Ploieşti care a reclamat neplata de către Impact aunor facturi în valoare de 1,3 mil. lei. Impact a atacat mai apoisentinţa la Curtea de Apel şi a obţinut suspendarea procedurii deinsolvenţă până la judecarea apelului, care este programată pentruluna aprilie 2011. Compania a câştigat şi dreptul de a seadministra singură în această perioadă, deşi iniţial instanţadesemnase un administrator judiciar.

Titlurile Impact s-au numărat printre acţiunile care aubeneficiat cel mai mult de revenirea Bursei, în perioada martie2009 - aprilie 2010 acestea apreciindu-se cu 530%. Pe de altăparte, corecţiile masive ale Bursei din 2008 au condus la unuldintre cele mai mari declinuri pe titlurile Impact.

Rezultatele companiei din primele nouă luni ale acestui an aurelevat o contracţie de 38% a vânzărilor, până la nivelul de 25,6mil. lei şi pierderi de 6,7 mil. lei, comparativ cu un câştig de0,8 mil. lei în acelaşi interval din 2009.

Scăderea vânzărilor nu a fost însă o surpriză în condiţiile încare sectorul construcţiilor la nivel naţional a înregistrat înultimul an o scădere puternică, de circa 15%.

În ultima perioadă, Impact şi-a concentrat activitatea în zonaCapitalei, care generează 80% din vânzări şi nu a mai demaratproiecte în provincie. La începutul săptămânii, compania a anunţatcă unul dintre directorii executivi, Liviu Niţă, a părăsitcompania.

Compania este controlată de omul de afaceri Dan Ioan Popp, caredeţine circa 22% din acţiuni, în timp ce Carmen Săndulescu,directorul economic, deţine 11%, iar mai multe fonduri străine deinvestiţii, printre care Artio Global, Franklin Templeton şi SalinkLimited, au şi ele participaţii semnificative.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO