Burse - Fonduri mutuale

ROCA Industry raportează un profit net de 0,25 mil. lei şi venituri de 44,6 mil. lei pentru T1/2022. În câteva luni de la înfiinţare, holdingul a strâns sub umbrelă companii precum BICO Industries, TERRA, SARCOM, Eco Euro Doors şi, recent, Dial

ROCA Industry raportează un profit net de 0,25 mil. lei...

Autor: Tibi Oprea

26.05.2022, 18:50 245

ROCA Industry, holding înfiinţat de ROCA Investments cu denumirea Holdingrock1 la Registrul Comerţului, care grupează companii româneşti producătoare de materiale de construcţii, a închiat primul trimestru din 2022 cu un profit net consolidat de 0,25 mil. lei atribuibil societăţii-mamă (pierdere de 0,55 mil. lei) şi intereselor care nu controlează (profit de 0,8 mil. lei), potrivit raportului aferent T1/2022 publicat la Bursa de Valori Bucureşti.

Veniturile din exploatare s-au ridicat la 44,6 milioane de lei, în timp ce cheltuielile de exploatare au fost de 43 de milioane de lei, iar rezultatul operaţional de 1,6 milioane de lei.

„Profitul net consolidat nu include rezultatele obţinute în T1 2022 de companiile achiziţionate recent (e.g. TERRA a obţinut un profit net de 1 milion RON, respectiv ECO EURO DOORS a obţinut un profit net de 1,6 milioane RON), acestea putând fi recunoscute, conform principiilor de consolidare, doar începând cu momentul obţinerii controlului în companiile respective (T2 2022), dar include cheltuielile cu consultanţii pentru achiziţia acestor participaţii, înregistrate în T1 2022, de aproximativ 0,46 milioane RON în Doorsrock pentru achiziţia EED, precum şi de 0,29 milioane RON în BICO pentru achiziţia TERRA”, menţionează emitentul în raport.

În T1/2022 Roca Industry a obţinut o EBITDA consolidată de 4 milioane de lei, principalii contribuitori fiind BICO (4,34 mil. lei) şi SARCOM (0,65 mil. lei). Compania holding (Roca Industry Holdingrock1 SA) şi companiile SPV înfiinţate doar cu scopul de a finanţa tranzacţiile de achiziţie a participaţiilor (COLOROCK3 şi DOORSROCK4) au generat o EBITDA negativă cumulată de 1 mil. lei, reprezentând costurile operaţionale de funcţionare ale holdingului (0,54 mil. lei) şi de consultanţă pentru achiziţia participaţiei în Eco Euro Doors (0,46 mil. lei), tranzacţie finalizată în mai 2022.

EBITDA consolidată aferentă T1/2022 este erodată de cheltuielile cu deprecierea şi amortizările de 2,6 mil. lei (din care 1,8 mil. lei reprezintă amortizarea fondului comercial, mărcilor şi relaţiilor cu clienţii identificate în urma combinărilor de întreprinderi din 2021), rezultatul financiar negativ de 0,7 mil. lei (reprezentând în principal dobânzi bancare), impozitul pe profit de 0,6 mil. lei şi reversări de ajustări de provizioane de 0,2 mil. lei.

„În doar câteva luni de la înfiinţare, am reuşit să grupăm în Roca Industry companii precum BICO Industries (70%), TERRA (100%, parte din BICO), SARCOM (100%) şi am finalizat achiziţia pentru preluarea pachetului majoritar (70%) al Eco Euro Doors, iar recent am negociat preluarea integrală a Dial, tranzacţie supusă aprobării Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor şi a Consiliului Concurenţei”, scrie directorul financiar Valentin Albu în scrisoarea către acţionari.

ROCA Industry a intrat la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti, piaţa AeRO, pe 27 ianuarie 2022 sub simbolul ROC1. Acţiunile companiei se tranzacţionează în creştere cu 1,8% faţă de preţul din plasamentul privat care a precedat listarea, respectiv în scădere cu 0,2% faţă de prima şedinţă de tranzacţionare, potrivit calculelor realizate de ZF pe baza datelor de la BVB. Emitentul are 180,1 mil. lei capitalizare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO