Burse - Fonduri mutuale

Roibu pleacă de la conducere după 21 de ani. Ministrul Chiţoiu răspunde „cu capul“ de privatizare

Roibu pleacă de la conducere după 21 de ani. Ministrul Chiţoiu răspunde „cu capul“ de privatizare

Autor: Andrei Chirileasa

06.09.2012, 00:07 1220

Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), cel mai mare combinat chimic al ţării, este într-o situaţie dramatică, după ce şi-a oprit producţia pe 22 august, compania neavând bani pentru materie primă şi pentru plata salariilor angajaţilor, iar perspectivele oscilând între privatizarea până la sfârşitul lunii sau lichidare.

Conducerea executivă a Oltchim, în frunte cu directorul de 21 de ani al combinatului Constantin Roibu, şi-a dat demisia în bloc luni, conform unui comunicat transmis ieri Bursei de Valori Bucureşti, după ce OPSPI (Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie) a spus că nu va finanţa repornirea combinatului atâta timp cât Roibu mai este în funcţie.

Remus Vulpescu, preşedintele OPSPI, susţine că deciziile echipei manageriale conduse de Roibu au adus combinatul în această situaţie şi că după aceste demisii vor fi luate măsuri pentru viabilizarea Oltchim şi pentru asigurarea locurilor de muncă.

Peste 300 dintre cei circa 3.000 de salariaţi ai Oltchim au protestat ieri în faţa sediului companiei, reclamând că nu şi-au încasat salariile de două luni de zile. Ei sunt îngrijoraţi că Guvernul nu ia măsuri mai energice pentru a rezolva situaţia Oltchim şi se tem că se urmăreşte lichidarea combinatului, solicitându-i premierului Victor Ponta să se deplaseze de urgenţă la Râmnicu Vâlcea.

Situaţia tensionată de la Oltchim a dinamitat şi relaţiile din cadrul Guvernului, premierul Victor Ponta decla­rând ieri în şedinţa de Guvern că ministrul eco­no­miei Daniel Chiţoiu (PNL) răspunde cu "ca­pul, viaţa şi tot" pentru privatizarea Oltchim.

Privatizarea Oltchim a devenit priori­tatea zero pe agenda economică a Gu­vernului condus de Victor Ponta, iar modul în care va fi rezolvată această problemă va marca cel mai pro­babil mandatul acestui Guvern, la fel cum fiasco-ul generat de privatizarea Cupru Min a dus la căderea Guvernului PD-L condus de Mihai Răzvan Ungureanu.

Ponta l-a trimis pe Liviu Pop, ministrul pentru dialog social, la Râmnicu Vâlcea pen­tru a discuta cu protestatarii, cerându-le totodată salariaţilor Oltchim să nu sperie investi­torii. "Vreau să cred că oamenii înţeleg că nu trebuie să speriem investitorii acum. Ar fi un lucru foarte rău ca ambii in­vestitori care şi-au declarat interesul să vadă în mişcările de protest un semn negativ şi să plece de acolo", a spus Ponta. El anunţase în deschiderea şedinţei de guvern că la privatizarea Oltchim au venit "două mari companii din două zone geografice total diferite".

Demisia lui Roibu, cerută de OPSPI şi de salariaţi

Demisia lui Constantin Roibu, cel care a condus Oltchim timp de 21 de ani, a luat prin surprindere pe toată lumea. Roibu este unul dintre cei mai puternici şi influenţi şefi de companii de stat din România, el reuşind să rămână la cârma Oltchim din 1991 până în prezent, indiferent cine a fost la guvernare în această perioadă. Chiar dacă au mai fost încercări de înlăturare a sa din conducerea Oltchim sau de îngrădire a atribuţiilor sale (când a fost înlocuit din funcţia de preşedinte al CA) sau acuzaţii care vizau activitatea combinatului sub conducerea sa şi căpuşarea companiei de către firme din grupul său de interese, Roibu a rezistat presiunilor privind înlăturarea sa.

El şi-a motivat decizia de a demisiona prin faptul că OPSPI ar fi condiţionat reluarea finanţării Oltchim prin înlocuirea echipei de conducere. "Şeful OPSPI a făcut o ofertă sindicatului că dacă managementul este înlocuit, în cinci zile aduce finanţare pentru funcţionarea combinatului. Combinatul este oprit din 22 august din cauză că nu există bani pentru capital de lucru. De aceea am decis pentru binele combinatului şi al salariaţilor, solicitându-ni-se acest lucru, să facem acest gest al demisiei", a declarat Constantin Roibu pentru ZF. El mai spune că nu s-a interesat de problema privatizării Oltchim, care este problema acţionarului majoritar, şi nu ştie cine sunt potenţialii candidaţi.

De-a lungul timpului, Roibu s-a bucurat de sprijin din partea salariaţilor, prin liderii de sindicate, ceea ce i-a permis să rămână la conducere o perioadă îndelungată. În ultimii ani, însă, presiunea salariaţilor asupra conducerii executive a crescut, pe măsură ce problemele companiei s-au accentuat.

Ieri salariaţii care au protestat în faţa sediului Oltchim au solicitat demisia lui Roibu, dar şi a liderului de sindicat, Mihai Diculoiu.

"Am cerut demisia conducerii combinatului şi a liderului sindical Mihai Diculoiu, deoarece suntem nemulţumiţi şi de activitatea lui şi cerem premierului Victor Ponta să rezolve problema combinatului Oltchim şi a locurilor noastre de muncă, întrucât în caz de privatizare nu este fixat un număr anume de salariaţi prevăzuţi să rămână", a spus unul dintre protestatari, citat de Mediafax.

Constantin Roibu s-a aflat la conducerea Oltchim din 1991, ocupând de atunci funcţiile de director general, manager, administrator unic şi preşedinte al Consiliului de Administraţie. El este singurul director de companie de stat care a rezistat sub toate regimurile politice din ultimii 20 de ani, deşi au existat presiuni pentru schimbarea lui. Conexiunile politice şi susţinerea sindicatelor l-au ajutat să rămână la cârma Oltchim, deşi rezultatele financiare ale companiei s-au înrăutăţit puternic, iar din 1999 până în prezent compania a pierdut peste 4.500 de salariaţi. Roibu a fost în ultimii 20 de ani cel mai influent om din Râmnicu Vâlcea.

Protestatarii i-au mai cerut ministrului delegat pentru dialog social Liviu Pop ca Guvernul să deruleze un audit la Oltchim şi să urmărească "unde a mers materia primă cât timp combinatul a fost oprit" şi "de unde se aprovizionează cu materie primă şi cu utilităţi firmele care s-au desprins din Oltchim prin externalizarea unor activităţi".

Liviu Pop le-a spus salariaţilor că la Ministerul Economiei a fost alcătuită o celulă de criză care va lua urgent decizii privind situaţia Oltchim şi că prioritatea este în acest moment privatizarea.

Vulpescu: Deciziile managementului Oltchim au fost proaste

Remus Vulpescu, şeful OPSPI, cel care gestionează direct situaţia de la Oltchim şi procesul de privatizare, spune că demisia lui Constantin Roibu este o veste bună pentru Oltchim, pentru salariaţii şi creditorii companiei şi pentru întreaga ţară, deoarece deciziile managementului au adus combinatul în situaţia de a avea datorii de 700 mil. euro.

"Am constatat că problemele Oltchim sunt de natură co­mercială şi au cauze comerciale, iar activitatea comercială este atributul conducerii executive. Consiliul de Administraţie este responsabil pentru stra­tegie, iar strategiile propuse au fost în ge­neral corecte, dar greşit imple­men­tate de către management. În mod repetat, conducerea executivă s-a înşelat în privinţa efectelor măsurilor luate. Propunerile con­ducerii au condus la rezul­tate diferite faţă de cele scon­tate. Nu se poate afirma că statul român nu a susţinut Olt­chim, dar conducerea executivă a deza­măgit", a declarat Vulpescu.

El spune că Gu­vernul este foarte preocupat de situa­ţia com­bi­na­tului şi va lua măsuri pentru via­bili­zarea com­paniei şi pen­tru asigurarea lo­curilor de muncă.

În ceea ce pri­veşte situaţia actuală a com­paniei, el spune că este rezul­ta­tul multor ani de funcţio­nare ine­ficientă. "Într-un mod pe care nu-l putem explica, Oltchim a consumat foarte multă materie primă pentru o producţie mică. Oltchim nu a reuşit să obţină performanţele economice obişnuite în industrie", a precizat Vulpescu.

Oltchim a acumulat în ultimii cinci ani şi jumătate pierderi de 1,23 mld. lei la afaceri totale de 8,15 mld. lei, iar datoriile au urcat în aceeaşi perioadă de la 1 mld. lei la peste 2,6 mld. lei. În schimb, au plecat peste 1.500 de salariaţi.

Conducerea Oltchim a susţinut în numeroase rânduri că rezultatele proaste au fost determinate şi de piedicile puse de acţionarul minoritar - grupul german PCC, care a blocat conversia în acţiuni a unor datorii ale Oltchim sau garanţiile de stat pentru creditele pe care compania a intenţionat să le contracteze în ultimii ani. Roibu a acuzat grupul german că încearcă să forţeze închiderea Oltchim pentru a scăpa de concurenţă. De cealaltă parte, nemţii au acuzat şi ei căpuşarea Oltchim de către firme apropiate conducerii.

PCC, care deţine împreună cu fondul de investiţii britanic Carlson Ventures circa 32% din Oltchim, este interesat de ani de zile de preluarea companiei, dar salariaţii se tem că nemţii vor închide cea mai mare parte a instalaţiilor şi vor păstra doar o parte mică din salariaţi.

De privatizarea Oltchim s-au interesat şi ruşii de la Gazprom, prin intermediul companiei TISE. Ruşii ar fi interesaţi să preia şi rafinăria Arpechim de la Petrom, pentru a asigura materia primă pentru Oltchim, dar şi pentru a intra pe piaţa carburanţilor.

Urmează ZF Health&Pharma Summit'24