Cu doar 158 de euro pe cap de locuitor, raportat la valoarea activelor industriei fondurilor mutuale deschise, România este pe ultimul loc în Europa la acest capitol, de trei ori mai puţin decât Croaţia, de patru ori sub Grecia şi de zece ori sub Ungaria. Chiar şi Bulgaria se încadrează peste media României, având 168 de euro active/locuitor, arată calculele realizate de Ziarul Financiar, bazate pe datele de la Fondul Monetar Internaţional şi Asociaţia Europeană a Fondurilor şi Administratorilor de Active (EFAMA).
Astfel, cu o populaţie de 19 milioane de locuitori şi active în fondurile deschise de 3 mld. euro, adică investiţiile plasate de români în aceste instrumente la care se adaugă randamentele investiţionale, România are mult de recuperat pentru a ajunge la nivelul celor din Vest. Până acolo însă trebuie să depăşească cea mai săracă ţară din Europa, adică Bulgaria, care cu o populaţie de şapte milioane de oameni are active investite în fonduri mutuale de 1,2 mld. euro. Nemţii, britanicii, francezii sunt deja în altă lume, cu valori de zeci de mii de euro. Până şi reprezentanţi ai industriei din România spun că fondurile mutuale „suferă“. Ce ne arată cifrele şi ce este de făcut?
„În România există un grad de intermediere financiară mult mai scăzut decât în ţările europene vecine şi în statele dezvoltate, iar una dintre cauze ar putea fi nivelul scăzut de educaţie financiară. În acelaşi timp, acest lucru poate fi văzut şi ca o oportunitate de creştere a activelor aflate în administrare. Modelul de vânzare al fondurilor deschise de investiţii este unul diferit în Europa decât în România“, spune Horia Gustă, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din România (AAF).