Burse - Fonduri mutuale

Românii au adăpostit 140 mil. lei în fonduri închise de investiţii anul trecut pentru randamente de până la 6,5%

Românii au adăpostit 140 mil. lei în fonduri închise...

Autor: Roxana Pricop

26.01.2015, 07:11 1176

Fondurile închise de investiţii au atras intrări nete de aproape 140 milioane de lei anul trecut de la investitorii cu disponibilităţi financiare mari şi apetit ridicat pentru risc. Astfel averea acestor fonduri, ce folosesc strategii mai puţin tradiţionale şi investesc în active precum valutele, imobiliarele şi arta, a urcat la 750 milioane de lei la finalul anului trecut, în creştere cu 35% faţă de anul precedent.

Un număr de 2.900 de investitori îşi ţin economiile în unul din cele 26 de fonduri închise de investiţii active pe piaţa locală. În afară de riscul investiţiilor pe care le fac, acest tip de fonduri îi expun pe investitori la riscul că nu pot ieşi din fond decât o dată sau de două ori pe an, la date dinainte stabilite când fondul „se deschide“ pentru subscrieri sau retrageri. Un singur fond, Raiffeisen Dolar Plus, se deschide săptămânal pentru subscrieri şi retrageri. Astfel, dacă investitorul nu este mulţumit de randamentul obţinut de fondul închis, acesta nu poate ieşi pentru a se proteja de eventuale scăderi, ci trebuie să aştepte data la care respectivul fond „se deschide“. Spre deosebire, investitorii din fonduri mutuale denumite şi fonduri deschise pot ieşi oricând doresc.

Fondul închis de investiţii Global Investing Fund, administrat de Vanguard Asset Management, a marcat cel mai ridicat randament în 2014, de 6,5% în euro. Fondul a pariat inspirat pe aprecierea dolarului american în raport cu euro anul trecut. Fondul dispune de active în echivalentul în lei a 1,8 milioane de lei.  Următorul clasat este fondul de efecte de comerţ Certinvest Leader, cu un plus de 6,3% în lei în 2014. Fondul dispune de active de 57,5 milioane de lei. Al treilea clasat este fondul EuroGlobinvest cu un randament de 5,2% anul trecut şi investiţii în acţiuni ale compani­ilor listate pe bursele europene. Cele mai performante trei fonduri închise au însă randamente sub cele aduse de fondurile mutuale care se supun unor reguli stricte privind investiţiile şi din care investitorii pot ieşi oricând doresc.

Mai exact, în 2014, primele trei cele mai performante fonduri mutuale au adus randamente de peste 8%. Mai exact, fondul diversificat Carpatica Global a înregistrat un plus de 10,6%, urmat de fondul de indice tranzacţionat la bursă ETF BET Tradeville cu un plus de 9,14% şi de fondul de acţiuni Erste Equity cu un plus de 8,5% anul trecut.

Anul trecut s-au retras din piaţă trei fonduri închise de investiţii: Raiffeisen Strategii Valutare şi două fonduri administrate de OTP – Properties şi Agri Fund. Nou veniţi în piaţă sunt BET-FI Index administrat de SAI Broker, AG Capital, administrat de STK Financial, şi două fonduri OTP –Expert şi Premium Return.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO