Burse - Fonduri mutuale

Românii au dat buzna în fonduri mutuale investind 3 mld. de lei în opt luni. "Subscrierile în fondurile noastre au fost alimentate de clienţi care au active cuprinse între 40.000 şi 200.000 de euro."

Foto: Shutterstock

Autor: Roxana Pricop

18.09.2014, 00:08 1960

Fondurile mutuale au atras intrări nete record de 3 miliarde de lei în primele opt luni din acest an, semn că românii sunt tot mai preocupaţi de scăderea dobânzilor bancare şi de găsirea unor alternative mai profitabile de economisire.

Averea totală a fondurilor mutuale locale a urcat în luna august la maximul istoric de 16,4 miliarde de lei, cu 27% mai mare decât la începutul anului. Mare parte din avansul activelor a fost alimentat de sumele noi de bani plasate de investitori în fonduri.

„Există o tendinţă de deplasare a opţiunilor investitorilor dinspre produsele clasice de economisire, cauzată şi de scăderea randamentelor, către produse de investiţii cu un orizont de timp mediu, şi cu randamente mai atractive, dar fără un grad ridicat de risc, de tipul fondurilor cu investiţii în obligaţiuni şi instrumente cu venit fix“, a spus Dan Nicu, directorul general al societăţii de administrare BRD Asset Management.

În primele opt luni din acest an, subscrierile făcute de investitori în fonduri au fost de 3 miliarde de lei, în condiţiile în care pe întreg anul trecut subscrierile au fost de circa 4 miliarde de lei.

Anul 2013 a fost cel mai bun din istoria fondurilor mutuale, însă 2014 are şanse mari să îl depăşească, spun administratorii.

„Subscrierile atrase în acest an de fondurile administrate de Erste au fost alimentate în principal de clienţii de tip mass-afluent, cu active în portofoliu cuprinse între 40.000 de euro şi 200.000 de euro. Practic, acest segment de persoane este cel mai dinamic, mai preocupat de economiile sale şi reacţionează cel mai rapid la modificările ratelor de dobândă“, a spus Dragoş Neac­şu, preşedintele societăţii de administrare Erste Asset Management, liderul pieţei, cu active în gestiune de 7,3 miliarde de lei.

Potrivit administratorului, cea mai mare sumă plasată de un client în unul dintre cele 11 fonduri pe care le administrează este de 10 milioane de lei. Cele mai mici sume sunt de câteva sute de lei.

În luna august, intrările nete în fondurile mutuale au fost de 378 milioane de lei, în scădere faţă de maximul de 566 milioane de lei atins în luna iulie. În august, cele mai mari sume au fost atrase de fondurile cu risc scăzut. Mai exact, fondul Simfonia 1, administrat de BRD Asset Management, a raportat intrări nete de 93,2 milioane de lei. Fondul are un randament de 4% în intervalul de 12 luni cuprins între august 2013 şi august 2014.

Pe locul următor se situează fondul de obligaţiuni Erste Bond Flexible Eur, denominat în euro şi administrat de Erste Asset Management, cu 60 milioane de lei atrase în luna august de la investitori. Fondul are un randament de 6,4% în euro în ultimele 12 luni. Alte două fonduri denominate în euro au atras sume mari de investitori - BRD Euro Fond cu 53,6 milioane de lei şi Raiffeisen Euro cu 34 milioane de lei. Cele două fonduri au raportat randamente de circa 3% în euro în ultimele 12 luni.

„Am constatat în această lună o creştere a investiţiilor în lei la fondul Simfonia 1 pe segmentul companiilor, iar la Euro Fond o creştere pe segmentul persoanelor fizice“, a mai spus directorul BRD AM.

Un depozit în lei deschis în august 2013 ar fi adus o dobândă de circa 5% pe an, iar un depozit în euro ar fi adus o dobândă de 2,5%. Din valoarea dobânzilor nu sunt scă-zute comisioanele bancare, care trag în jos câştigul depozitelor, în timp ce randamentele fondurilor mutuale sunt performanţe nete din care au fost scăzute comisioanele de administrare.

Fondul de acţiuni OTP Avantis a atras cele mai mari intrări nete din rândul fondurilor cu risc ridicat. Fondul a raportat intrări nete de 3,4 milioane de lei. Randamentul OTP Avantis pe ultimele 12 luni este de circa 13%.

Deşi sunt mai performante decât fondurile monetare şi de obligaţiuni, fondurile de acţiuni au atras sume mult mai mici de la investitori în acest an, şi pentru că investitorii nu sunt încă dispuşi să îşi asume riscuri ridicate cu economiile lor.

„Interesul investitorilor pentru fondurile de acţiuni va creşte treptat. În acest an, circa 8% din sumele intrate în fondurile noastre au luat destinaţia fondurilor cu acţiuni în portofoliu. Ţinta este să depăşim pragul de 10% din intrări“, a explicat Neacşu de la Erste Asset Management.

Număr de investitori în fonduri mutuale a urcat la peste 299.000 la finalul lunii august. Cea mai mare parte din investitori, respectiv peste 145.000, au economiile plasate în fonduri de obligaţiuni, şi doar 10.000 de investitori au plasamente în fonduri de acţiuni. La cei 145.000 de investitori ai fondurilor de obligaţiuni se adaugă cele pe 89.000 de persoane care investesc în fonduri denominate în euro şi în fonduri cu investiţii în instrumente cu venit fix. Alte 52.000 de persoane investesc în fonduri cu politică diversificată de investiţii.

Potrivit datelor disponibile la finalul lunii august, societatea Erste Asset Management este cel mai mare manager de fonduri mutuale cu active în gestiune 7,3 miliarde de lei. Pe locul secund se situează Raiffeise Asset Management cu active de 4,9 miliarde de lei. BRD Asset Management este al treilea cel mai mare manager de fonduri mutuale, cu active în gestiune de peste 2 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO