Burse - Fonduri mutuale

Românii au luat bani din bănci şi i-au adus în fondurile de obligaţiuni: 1 miliard de lei intrări în 2019. Spre comparaţie, în primele nouă luni din 2019, investitorii au retras 1,9 mld. lei din fonduri de obligaţiuni

Românii au luat bani din bănci şi i-au adus în...

Autor: Tibi Oprea , Liviu Popescu

29.10.2019, 00:08 6299

Prin urmare, este vorba de o schimbare de tendinţă determinată în principal de randamente mai mari.

Românii care investesc în fon­duri de obligaţiuni au subscris 1 mi­liard de lei în primele nouă luni din 2019, faţă de ieşiri de 1,9 miliarde lei în aceeaşi perioadă din 2018, ceea ce arată o schimbare de tendinţă determinată de randamentele istorice pe obligaţiuni, arată datele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF).

Analiştii spun că aceste intrări în fondurile de obligaţiuni, cele mai populare instrumente de investiţii financiare, provin din sistemul bancar, mai exact o parte din clienţii băncilor au migrat din depozite bancare în unităţi de fond ale fondurilor de obligaţiuni.

„Dacă ne uităm la randamentele istorice, o să observăm că majoritatea fondurilor de obligaţiuni înregistrau la finalul primelor 3 luni (martie 2019 faţă de decembrie 2018) randa­mente situate între 1,35% şi 1,62%. Aceste randamente nu sunt anualizate şi sunt superioare dobânzilor oferite de multe bănci la depozite bancare“, spune Dragoş Manolescu, director general adjunct al OTP Asset Management, administrator a 608 milioane lei.

El adaugă că la finalul lunii septembrie aceste fonduri de investiţii înregistrau randa­men­te situate între 3,86% şi 6,10%.

„În aceste con­diţii creşterea sumelor atrase de fondurile de obligaţiuni este firească.“

Randamentul mediu pe fonduri de obli­gaţiuni la septembrie 2019, respectiv cel din ultimele 12 luni, este de 4,3%, potrivit calcu­le­lor ZF pe baza datelor AAF. Spre comparaţie la septembrie 2018 acesta era de 0,9%.

Pe de altă parte, în cazul fondurilor de acţiuni, retragerile de la începutul anului 2019 au fost de 20 de milioane de lei, cel mai probabil fiind vorba de marcări de profit din partea unor investitori, în contextul în care Bursa are cea mai bună perioadă de la criză încoace, reflectată prin dinamica preţurilor acţiunilor. Însă fondurile de acţiuni au doar 12.700 de investitori, faţă de circa 200.000 de investitori cât au fondurile de obligaţiuni.

„Odată cu trecerea timpului, o parte din clienţi se obişnuiesc cu volatilitatea redusă şi decid să facă pasul spre diversificare prin investiţii şi în alte fonduri cu componenţă de acţiuni. Din păcate în România numărul acestor persoane este mult prea mic şi este nevoie de eforturi (educaţie financiară) pentru a ajunge la nivelul ţărilor dezvoltate“, spune Dragoş Manolescu.

Cel mai performant fond de obligaţiuni din România în primele nouă luni din 2019, cu un randament de 6,4% în ultimele 12 luni, este OTP Obligaţiuni Clasa I, administrat de OTP Asset Management.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO