Burse - Fonduri mutuale

Românii au parcat un miliard de lei în fonduri mutuale, la adăpost de dobânzile mici la depozite

Românii au parcat un miliard de lei în fonduri mutuale,...

Autor: Roxana Pricop

13.04.2015, 13:39 777

Fondurile mutuale locale a încheiat primul trimestru al anului cu active de 19,7 miliarde de lei (4,4 mld.euro), în creştere cu 7,8% faţă de începutul anului, avans alimentat în principal de sumele noi de bani atrase de la clienţi.

Investitorii au făcut subscrieri nete de 1,17 miliarde de lei în fonduri în primul trimestru, mare parte din sumă alimentând conturile fondurilor cu investiţii în instrumente cu venit fix. Intrările de bani în fondurile mutuale au loc în condiţiile în care dobânzile la depozitele bancare au scăzut la minime (2% pe an la lei), iar românii caută alternative în care să-şi plaseze economiile. Spre deosebire de depozitele bancare, investiţiile în fondurile mutuale nu sunt garantate iar randamentele înregistrate de fonduri fluctuează în funcţie de condiţiile din piaţa financiară, nu sunt fixe aşa cum sunt dobânzile la depozite.

Raportat la ultimul trimestru al anului 2014, sumele plasate de investitori în fonduri în primele trei luni ale acestui an au fost mai mari cu 21%. Raportat la aceleaşi trimestru al anului 2014, intrările nete din primele trei luni sunt la un nivel similar.

La 31 martie 2015, un număr de peste 316.000 de investitori îşi ţineau economiile în fonduri mutuale, mai mulţi cu 7.000 decât la începutul anului.

Cei mai mari administratori de fonduri mutuale sunt societatea Erste Asset Management, cu active în gestiune de 8,782 miliarde de lei, echivalente unei cote de 40,9% din piaţă, urmată de societatea Raiffeisen Asset Management cu active de 5,764 miliarde de lei şi BRD Asset Management cu active de 2,587 miliarde de lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO