Burse - Fonduri mutuale

Romanii care lucreaza in strainatate mizeaza pe actiunile lichide de pe Bursa

Romanii care lucreaza in strainatate mizeaza pe actiunile lichide de pe Bursa

Click pentru imaginea intreaga

04.09.2007, 18:35 61

Plasamentele bursiere preferate de romanii care lucreaza in strainatate sunt actiunile companiilor din industrie si mai putin societatile de investitii financiare.
"Clientii romani care lucreaza in afara granitelor cauta pe bursa locala un omolog al companiilor care aduc rezultate bune pe bursele din tarile unde aceste persoane au emigrat. Astfel, investesc mai mult pe Bursa, in actiunile din sectorul farmaceutic, energetic, constructii si mai putin pe sectorul serviciilor financiare pe care nu il inteleg asa de bine. Dintre actiunile bancare, BRD este preferata", sustine Diana Bogdan, reprezentant al societatii de brokeraj Trend din Bacau.
Cei mai numerosi clienti lucreaza in Italia, dar sunt si romani din Anglia, Canada sau Germania la societatea de brokeraj Trend din Bacau. Suma medie pe care acestia o plaseaza pe bursa este de 50.000 de lei (15.000 de euro), iar cel mai mult a investit un client " care a probabil vandut niste teren si a depus pe bursa 400.000 de lei".
La societatea de brokeraj Estinvest din Focsani au apelat pentru a tranzactiona pe bursa aproximativ 50 de romani care lucreaza in strainatate, insa numarul acestora poate fi mai mare avand in vedere ca este posibila tranzactionarea online care nu solicita informatii legate de locul de munca sau domiciliul persoanei care cumpara sau vinde actiuni.
"Majoritatea romanilor care lucreaza in strainatate tranzactioneaza online la Bursa. Prefera actiunile de categoria I de pe Bursa, care sunt mai lichide si stabile" spune Lucian Isac, directorul general al Estinvest.
Pe langa faptul ca tranzactionarea online nu permite o contorizare exacta a romanilor din strainatate care "joaca la bursa", unii brokerii admit ca romanii din strainatate pot investi indirect pe Bursa, prin intermediul rudelor ramase acasa. Petre Prunea, presedintele Borker Cluj, sustine ca rudele pot investi pe Bursa banii romanilor din strainate.
Romanii care muncesc in strainatate si joaca la bursa au intre 35 si 45 de ani, detin cunostinte despre piata locala de capital, multi dintre acestia fiind activi pe bursa inainte de a emigra, sunt de parere brokerii. O parte dintre ei lucreaza in industrie, astfel explicandu-se preferinta pentru actiunile companiilor din industrie, iar o alta parte activeaza in sectoare financiare.
"Nu le spuneti capsunari ca se supara", spune Diana Bogdan, adaugand ca acestia nu sunt clienti "repeziti", care iau decizii sub impulsul momentului.
La fondurile deschise de investitii Napoca si Transilvania, administrate de societatea Globinvest, investesc trei romani care lucreaza in strainatate o suma totala ce depaseste 1 milion de euro. La fondul de actiuni FON administrat de societatea Vanguard Asset Management investesc mai putin de 10 romani care lucreaza in strainatate.
Administratorii locali de fonduri de investitii recunosc potentialul ridicat reprezentat de romanii care lucreaza in strainatate pentru dezvoltarea pietei, insa nu au adoptat o strategie pentru atragerea acestui de tip de investitori.
De aceeasi opinie sunt si brokerii.
"Nu neg faptul ca acest segment este interesant pe termen mediu sau lung, insa nu cred ca a sosit momentul pentru o strategie de atragere a acestui tip de clienti. Va trebui sa mai treaca ceva timp pana cand valoarea capitalului de care dispun aceste persoane sa permita si o investitie bursiera", spune Catalin Mitu, directorul general al societatii de brokeraj IEBA Trust.
Prezenta bursiera inca timida a romanilor care muncesc in strainatate se explica prin tipologia acestor romani care este in proportie de 90% apropiata de cea a unor oameni cu un apetit la risc foarte scazut.
"Aceste persoane au plecat sa lucreze in strainatate pentru a realiza venituri superioare celor pe care le realizau in Romania. Acest lucru face ca veniturile pe care ei le realizeaza in prezent sa fie utilizate in primul rand la ridicarea nivelului lor de trai al familiilor. De cele mai multe ori, sumele trimise in tara de aceste persoane se regasesc in consum, in investitii imobiliare, care sunt mai la indemana si mai usor de inteles, si intr-o foarte mica masura in investitii pe piata de capital", sustine Mitu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO