Burse - Fonduri mutuale

Românii renunţă la mici şi shaorma pentru aripioare şi tacos. Vânzările Sphera, francizorul KFC, Taco Bell şi Pizza Hut în România, au crescut cu 24,6% în 2018

Românii renunţă la mici şi shaorma pentru aripioare...

Autor: Alina Botezatu , Mediafax

26.02.2019, 08:49 522

Sphera Franchise Group (Sphera) raportează vânzări consolidate, pentru afacerile din România, Republica Moldova şi Italia, de 771 de milioane de lei pentru anul trecut, o creştere de 24,6% faţă de vânzările pro-forma de anul anterior, potrivit unui anunţ făcut marţi.

Principalii factori ai creşterii au fost vânzărilor mai mari din restaurantele KFC, cu 21,5% de la un an la altul, care au contribuit cu 16,8 puncte procentuale (p.p.) la rata de creştere a vânzărilor pro forma, respectiv avansul de 9,5% al vânzărilor din restaurantele Pizza Hut comparativ cu anul anterior, care au contribuit cu 1,7 p.p. la rata de creştere a vânzărilor pro forma, precum şi KFC Italia, cu o contribuţie de 4,2 p.p la creşterea vânzărilor.

Profitul operaţional în restaurante s-a majorat cu 4,5% faţă de anul precedent, atingând 103,2 milioane de lei, EBITDA normalizată a crescut cu 4,5%, până la 72,4 milioane lei, iar profitul net a sporit cu 4,5%, până la 34 milioane lei.

„Anul trecut am deschis 25 de restaurante noi, dintre care 16 sunt unităţi KFC în România şi Italia. În Italia, am deschis 8 noi locaţii, pornind de la două restaurante la sfârşitul anului 2017, în timp ce Taco Bell a ajuns la un număr mai mult decât dublu, cu 3 unităţi deschise în timpul anului şi ajungând la un total de 5, inclusiv primul restaurant din afara Bucureştiului, deschis la Cluj”, a declarat Mark Hilton, CEO al Sphera Franchise Group.

În plus, în România, vânzările din aceleaşi restaurante KFC („like-for-like”) au crescut cu 11%, de la un an la altul, 2018 fiind al cincilea an consecutiv cu o creştere de două cifre, generată de performanţele serviciilor Drive-Thru, precum şi de performanţa îmbunătăţită a restaurantelor din provincie.

În trimestrul al patrulea al anului trecut, vânzările consolidate au crescut cu 27,8% comparativ cu acelaşi trimestru al anului anterior. Această uşoară accelerare în creşterea vânzărilor faţă de majorarea de 26,6% de la an la an înregistrată în trimestrul al treilea din 2018 s-a datorat în principal contribuţiei sporite din partea KFC Italia şi a operaţiunilor Taco Bell, precum şi a creşterii mai mari a vânzărilor KFC România.

În trimestrul al patrulea din 2018, profitul operaţional din restaurante a crescut cu 18,7% de la un an la altul, atingând 28,6 milioane de lei, EBITDA normalizată a crescut cu 63,5%, pănă la 19 milioane lei, iar profitul net a atins nivelul de 1,6 milioane lei, comparativ cu o pierdere de 9,4 milioane lei în trimestru al patrulea al anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO