Burse - Fonduri mutuale

Romcab ia locul Biofarm în indicele celor mai lichide 25 de acţiuni

Romcab ia locul Biofarm în indicele celor mai lichide 25...

Autor: Roxana Pricop

07.03.2016, 00:04 597
Acţiunile producătorului de cabluri Romcab Târgu-Mureş (MCAB) vor fi incluse în indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de companii, începând din 21 martie, în locul ac­ţiunilor producătorului de medicamente Biofarm (BIO), potrivit unei decizii luate de comisia indicilor a Bursei de Valori Bucureşti.

„Noile structuri ale indicilor BVB vor fi anunţate la finalul zilei de 11 martie şi vor intra în vigoare începând cu şedinţa de tranzacţionare din data de 21 martie”, a anunţat BVB.

Acţiunile Biofarm, care vor fi excluse din indice începând din 21 martie, deţin în prezent o pondere de 0,55%.

Pe 11 martie, bursa va anunţa exact ce pondere vor deţine titlurile Romcab în indicele BET-XT. Cea mai mare pon­dere în indice, de 16,22%, este deţinută de ac­ţiu­nile Banca Transil­vania.

În ultimele 12 luni, investitorii au tranzacţionat 11,3 mi­lioane de acţiuni Biofarm, adică 1,14% din capitalul com­pa­niei. Spre comparaţie, la Romcab investitorii au tran­zac­ţionat 20% din capitalul com­paniei în acelaşi interval. Spre deose­bire de Biofarm, Romcab nu a recompensat niciodată in­vestitorii cu dividende. Romcab are o capitalizare bursieră de 73,3 mil. lei la afaceri de peste 850 mil. lei, în timp ce Bio­farm are o capitalizare de 263 milioane de lei la afaceri de circa 150 mil. lei.

Includerea acţiunilor Romcab în indicele BET-XT, urmărit în principal de fondurile de investiţii locale şi străine, are loc la mai puţin de şase luni distanţă de la transferul companiei de pe piaţa RASDAQ pe piaţa principală a bursei de la Bucureşti. Piaţa RASDAQ s-a desfiinţat prin lege în octombrie 2015.

Romcab Târgu-Mureş este controlat de Zoltan Prosszer, care deţine indirect 69% din capital.

Producătorul de cabluri şi-a multiplicat de 2,3 ori profitul net anul trecut până la aproape 37 milioane de lei, susţinut de scăderea preţului la cupru şi aluminiu, principalele materii prime. Veniturile companiei din activitatea operaţională au avansat cu 28% până la 856,4 mil. lei. Cheltuielile operaţionale au fost de 788 mil. lei, în urcare cu 26%. Datoriile totale ale companiei au urcat la 729 milioane de lei, din care cea mai mare pondere este deţinută de datoriile comerciale pe termen scurt (318 mil. lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO