Burse - Fonduri mutuale

Romcab Targu Mures a scapat de „stampila” insolventei si tinteste dublarea cotei de piata

Romcab a scapat de „stampila” insolventei si tinteste dublarea cotei de piata
27.04.2010, 23:05 1058

Producatorul de cabluri si conductori electrici Romcab TarguMures (MCAB), controlat de omul de afaceri Zoltan Prosszer, aanuntat ca a iesit din procedura reorganizarii judiciare in urmaunei sentinte judecatoresti pronuntate recent de catre TribunalulComercial Mures.

Doar un mic procent din societatile care intra in procedura deinsolventa reusesc sa se salveze de la faliment. Iesirea Romcab dinreorganizare vine dupa un an in care insolventele s-au tinut lantin economie, mai ales in randul companiilor controlate deantreprenori locali.

Romcab a intrat in insolventa in anul 2004, dupa ce a girat uncredit al fostului actionar majoritar, grupul Paneuro, perioada incare a reusit sa-si reduca nivelul datoriilor de la 45 de milioanede lei la 13,1 milioane de lei (3,1 mil. euro) cat se cifrau lafinele anului 2009.

In ultimii sase ani, cat s-a aflat sub reorganizare judiciara,Romcab nu a beneficiat de nici un fel de finantare si a avutneplaceri in relatiile cu clientii si furnizorii, spunreprezentantii companiei. Cu toate acestea, compania a reusit saincheie pe profit ultimii cinci ani. Un avantaj pentru Romcab afost ca in aceasta perioada nu a platit penalitati de intarziere lacreditele contractate.

"Ceea ce am simtit noi au fost mai degraba dezavantaje, asa cumam precizat mai inainte, faptul ca nu am avut posibilitateaatragerii surselor de finantare sau ca nu am putut participa lalicitatii pentru proiecte mari de infrastructura avand in vedere cade cele mai multe ori era o conditie eliminatorie sa nu fiesocietatea in insolventa", spune Gombos Csaba, directorul generalal Romcab.

Vizeaza afaceri in crestere cu 68% pentru2010

Conducerea societatii spune ca iesirea din insolventa reprezintao oportunitate in conditiile in care poate sa beneficieze din noude finantare, recent aproband un credit de 4 milioane de euro,fonduri care urmeaza sa sustina cresterea afacerilor din acest an,care sunt prognozate sa urce cu 68%, la 60,9 milioane de lei (circa14,7 mil. euro).

Romcab asteapta pentru 2010 un profit brut de aproape 2,8milioane de lei (0,67 mil. euro), fata de un castig de 0,9 milioanede lei (215.000 de euro) obtinut anul trecut.

"Cu siguranta iesirea din reorganizare reprezinta o oportunitatepentru a continua planul de investitii si de retehnologizare afabricii, iar pe termen scurt ne propunem sa recastigam pozitia pepiata (cea avuta inainte de deschiderea procedurii de insolventa),anume sa detinem o cota de 20% din piata", a precizat Csaba.

Anul trecut, Romcab a avut o cota de piata de circa 10%,potrivit reprezentantilor firmei. "Am gasit solutii chiar si inperioada asta de criza economica, avand in vedere ca atatproductia, cat si vanzarile cantitative ale fabricii s-au dublatfata de primul trimestru al anului trecut. As spune ca sunt motivesa privim cu optimism in viitor, cu siguranta piata este si va fifoarte concurentiala si va trebui sa muncim de doua ori mai binedecat in perioada de dinainte pentru a obtine aceleasi rezultate",spune Gombos Csaba.

Directorul Romcab spune ca in ultima perioada i-au venit comenzimai mari din zona constructiilor de infrastructura si segmentulauto.

"Perioada urmatoare poate fi influentata de incepereainvestitiilor in infrastructura. Noi ne asteptam ca pe acestsegment sa inceapa o evolutie pozitiva incepand cu anul curent,dupa care si celelalte segmente sa-si revina, probabil intr-operioada de 1-2 ani. Piata cablurilor in 2010 in Romania cred ca vafi caracterizata printr-o stagnare, nu cred ca vor fi cresterispectaculoase mai ales in zona constructiilor rezidentiale",considera Csaba.

Actiunile Romcab sunt listate pe piata RASDAQ, unde companiaeste evaluata in prezent la 25,3 milioane de lei (6,1 mil. euro),dupa o crestere de 34% in ultimele doua sedinte, in urma anuntariiiesirii din reorganizare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO