Burse - Fonduri mutuale

Romcab Tg. Mureş ar valora 30 mil. euro pe bursă după rezultatele din 2014

Romcab Tg. Mureş ar valora 30 mil. euro pe bursă după...

Autor: Radu Bostan

28.04.2015, 00:07 1714

Producătorul de cabluri Romcab Târgu-Mureş (simbol bursier MCAB) ar valora pe bursă peste 30 mil. euro, mai mult decât dublul capitalizării actuale a companiei pe piaţa RASDAQ, dacă profitul operaţional obţinut anul trecut ar fi multiplicat cu media multiplilor de profit ai companiilor similare din Europa.

Compania, controlată de antre­prenorul Zoltan Pros­szer, a crescut ex­ploziv în ultimii cinci ani, ajungând la vânzări de 661 milioane de lei anul trecut de la 36 milioane de lei în 2009 şi la un profit de 25 milioane de lei de la mai puţin de un milion în urmă cu cinci ani.

Însă pe bursă Romcab a fost până de curând o acţiune relativ obscură, deoarece prezenţa pe RASDAQ, o secţiune ilichidă a bursei care nu înde­plineşte criteriile de piaţă regle­men­tată, a făcut ca marii investitori insti­tuţionali să ocolească titlurile com­paniei. Consecinţa este că acţiunile Romcab par subevaluate prin com­paraţie cu titlurile celorlalţi producători euro­peni de cabluri. Ecartul s-ar putea corecta odată cu transferul pe piaţa prin­cipală, care ar pune Romcab în vizo­rul unei plaje mai mari de inves­titori.

Romcab, care în luna februarie a luat decizia de a se muta la cota bursei, are în prezent pe RASDAQ o ca­pi­talizare de 68,5 milioane de lei (15,5 mil. euro). Compania a încheiat anul trecut cu o valoare a datoriilor financiare nete (credite bancare minus cash) de 234,3 milioane de lei, în timp ce profitul înainte de dobânzi, impozite, depre­ciere şi amortizări (EBITDA) a fost de 58,6 milioane de lei, cu 44% mai mult decât în anul 2013. Multiplul EV/EBITDA calculat pe baza celor trei indicatori ca sumă între capitalizare şi datoria netă, totul împărţit la profitul operaţional, sugerează că Romcab este evaluată de piaţă la de 5,2 ori profitul EBITDA obţinut în 2014, un nivel mai scăzut decât media sectorului în care activează.

Concurenţii europeni ai Romcab sunt evaluaţi mult mai scump decât compania lui Prosszer. Astfel, Nexans, o companie franceză care produce cabluri pentru infrastructură şi industrie, se tranzacţionează pe bursa de la Paris la un multiplu al EBITDA de 6,3, în timp ce producătorul german Leoni este evaluat de investitorii din Frankfurt la de 7,5 ori profitul. Liderul pieţei, firma italiană Prysmian, se tranzacţionează la un multiplu de 9,4.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO