Burse - Fonduri mutuale

Romcarbon cauta profit in domeniul reciclarii deseurilor

02.06.2008, 19:00 41

Romcarbon si-a propus sa-si extinda agresiv activitatea in industria verde, prin crearea in cadrul companiei si societatilor afiliate a unei platforme integrate de reciclare, care sa contracareze efectele cresterii pretului petrolului, cu efecte negative asupra profitabilitatii companiei.
"Prin investitiile pe care le-am derulat si vrem sa le realizam in continuare se are in vedere realizarea unei platforme de reciclare integrata. Vrem sa devenim lideri pe piata europeana de reciclare", spune Ileana Banucu, directorul general al Romcarbon Buzau.
Investitiile din urmatorii ani vor viza dezvoltarea a trei centre de reciclare integrate in cadrul Romcarbon, respectiv reciclarea filtrelor, cea a uleiurilor si recuperarea cauciucului din anvelope.
De asemenea, Romcarbon mai detine participatii importante in cadrul a trei companii specializate in alte segmente de reciclare, pe care intentioneaza sa le listeze pe Bursa. Producatorul de mase plastice detine o participatie de 25% din compania Greentech, cel mai mare reciclator de mase plastice din Romania, un pachet de circa 20,2% din actiunile Greenfiber International, care se ocupa cu reciclarea deseurilor PET.
Greenfiber a avut anul trecut un profit de 5,7 mil. lei, conform conducerii Romcarbon.
Greentech detine deja doua filiale pe piata din Serbia si Macedonia, o alta filiala din cadrul grupului acoperind piata din Ucraina pe segmentul de activitate al Romcarbon.
Compania a pus anul trecut bazele unei noi societati care-si va incepe in toamna aceasta activitatea in domeniul reciclarii echipamentelor electrice si electronice, denumita Greenweee, unde Romcarbon detine pachetul majoritar, cu 90% din actiuni.
In Greenweee au fost investite circa 8 mil. euro, pentru constructia unei fabrici cu o capacitate de 40.000 de tone.
"Prin punerea in functiune a acestei investitii, Greenweee va acopei circa 60-65% din necesarul de reciclare a echipamentelor electrice la nivel national. Deocamdata marjele de profit in domeniul reciclari sunt negative si companiile cu asemenea activitati trebuie ajutate. La noi acest lucru ar trebui sa se faca prin acea taxa verde. Insa odata cu cresterea pretului petrolului situatia se poate inversa destul de repede", spune Adin Ionescu, directorul general al Greenweee International.
Cresterea fara precedent a pretului petrolului are un efect negativ asupra costurilor cu materiile prime ale Romcarbon, avand in vedere ca acestea sunt in principal produse derivate din petrol.
Extinderea activitatii companiei pe domeniul reciclarii si recuperarii deseurilor vine sa contracareze din efectele scumpirii pe plan international a produselor petroliere, recuperandu-se astfel o parte din costurile aferente materiilor prime de baza, a caror pondere in totalul costurilor depaseste 50%.
Romcarbon si-a propus sa investeasca in acest an circa 53,7 mil. lei (15,3 mil. euro), in principal pentru dezvoltarea si modernizarea capacitatilor de productie. Din acestea, 10 mil. lei (2,8 mil. euro) vor fi destinate tehnologiilor verzi prin societatile afiliate. Compania estimeaza ca va obtine in acest an un profit la nivel individual de 9 mil. lei (2,6 mil. euro), dupa o pierdere de 0,97 mil. lei (290.000 de euro) anul trecut, rezultatul la nivel operational fiind prognozat sa urce in 2008 cu 20%, la 4,8 mil. euro.
"Cresterea profitului se va face prin diminuarea costurilor cu dobanzile, respectiv rambusarea de credite, ce vor fi acoperite prin vanzarea de active care nu sunt utilizate in activitatea companiei", a precizat Ileana Banucu.
Ea mai spune ca initial, achizitia platformei Terom, pe care Romcarbon a platit anul trecut aproape 35 mil. lei (circa 9,7 mil. euro), era destinata dezvoltarii unei unitati de reciclare, dar ca din cauza problemelor de mediu se va incerca un schimb de terenuri pentru mutarea acesteia la periferia orasului.
Actiunile Romcarbon au intrat vineri la tranzactionare la categoria a II-a a BVB, cu o crestere de 6% fata de ultimul pret de pe RASDAQ. Compania are o capitalizare de 55,6 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO