Burse - Fonduri mutuale

Romgaz a ţinut la preţ şi gazele scoase la vânzare pe bursă au rămas din nou fără cumpărător

Romgaz a ţinut la preţ şi gazele scoase la vânzare pe...

Autor: Radu Bostan

22.07.2014, 00:04 488

Romgaz (SNG) nu a găsit niciun cumpă­rător pentru pachetul de gaze în valoare de 28 milioane de lei (6,3 mil. euro) scos la licitaţie ieri pe Bursa Română de Mărfuri (BRM), cea mai bună contraofertă din partea furnizorilor fiind cu 4 lei pe MWh mai mică decât preţul cerut de producător.

Oferta Romgaz a fost prima ieşire pe bursa de gaze după ce vânzarea în mod transparent a unei părţi din producţia internă a devenit obligatorie pentru producători. Compania de stat a încercat să vândă prin BRM cantitatea de 318.000 MWh (circa 30.000 de metri cubi) de gaze, la preţul de 89,4 lei pe MWh, stabilit de Guvern pentru gazul din producţia internă. Cea mai bună contraofertă din partea furnizorilor a fost însă de 85,1 lei pe MWh, a precizat Adrian Grigore, managerul ringului de energie şi gaze naturale de la BRM.

Tot ieri, furnizorul de gaze E.ON Energie a încercat să cumpere o cantitate de 31.800 MWh (3.000 de metri cubi), dar nici această licitaţie nu s-a finalizat.

WikiZF: Profilul companiei Romgaz

„Ne-am apropiat la un leu la oferta E.ON. Cel mai bun ordin de cumpărare a fost 85 lei pe MWh, iar cel mai bun preţ la vânzare a fost de 86 lei pe MWh“, a spus Grigore.

Deşi noua regulă pentru producători nu s-a tradus încă în tranzacţii, reprezentantul BRM spune că interesul jucătorilor din piaţă este mai mare, dovadă şi apropierea dintre preţurile propuse de vânzători şi cumpărători.

„Spre deosebire de alte dăţi, când la o ofertă nu venea nimeni, de data aceasta am avut participanţi relativ numeroşi la amândouă licitaţiile. Au început cumpărătorii să mai urce ofertele, iar vânzătorii să mai lase din preţ“, a spus el.

Guvernul a decis anul acesta să îi oblige pe producătorii de gaze naturale să vândă o parte din producţia internă proprie pe pieţele centralizate între 15 iulie 2014 şi 31 decembrie 2018, lăsând la latitudinea ANRE stabilirea procentului concret. Un ordin al preşedintelui ANRE a fixat cota destinată bursei la minimum 20% din cantitatea destinată pieţei libere, fără a lua în calcul cantităţile rezervate deja prin contracte aflate în derulare. BRM administrează una dintre cele două pieţe centralizate de gaze naturale, cealaltă fiind operată de compania de stat OPCOM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO