Burse - Fonduri mutuale

Romgaz, cea mai profitabilă companie de stat, a raportat câştiguri de 180 mil. euro în 2011

Romgaz, cea mai profitabilă companie de stat, a raportat câştiguri de 180 mil. euro în 2011

Autor: Andrei Chirileasa

24.02.2012, 00:05 1130

Producătorul de gaze naturale Romgaz Mediaş, cea mai profitabilă companie la care statul este acţionar majoritar, a raportat în 2011 un profit net preliminar de 762 mil. lei (180 mil. euro), în creştere cu 17% faţă de anul precedent.

Cifra de afaceri a urcat cu peste 13%, la 4,05 mld. lei (955,6 mil. euro), în special datorită majorării volumului de gaze naturale vândute, potrivit datelor prezentate ieri de conducerea companiei.

"Motivul creşterii afacerilor şi a profitului este creşterea volumului gazelor vândute, chiar dacă preţul a fost acelaşi. Ţinta noastră este şi a fost să ne menţinem cota de piaţă, şi cum piaţa a crescut a trebuit să majorăm şi noi volumul gazelor vândute", a declarat joi directorul general interimar al Romgaz, Dumitru Chisăliţă, la conferinţa "Finanţarea prin bursă", organizată de BVB şi Depozitarul Central în parteneriat cu Ziarul Financiar.

Preţul gazelor naturale din producţia internă este reglementat de stat, fiind fixat în prezent la circa 162 de dolari pe mia de metri cubi, în timp ce gazele naturale din import s-au vândut anul trecut cu peste 430 de dolari.

Statul are în program să vândă în acest an 15% din Romgaz pe bursă printr-o ofertă publică iniţială (IPO) a cărei valoare s-ar putea ridica la peste 400 de milioane de euro.

Romgaz este în prezent una dintre cele mai valoroase companii de stat şi una dintre puţinele companii din portofoliul Ministerului Economiei care au reuşit să obţină marje de profit ridicate în ultimii ani. Anul trecut, marja de profit net a Romgaz a fost de aproape 19%.

"Am reuşit să ne menţinem cota de piaţă de 45% prin reducerea declinului zăcămintelor deţinute. Astăzi, Romgaz are aceeaşi producţie ca acum 7-8 ani. Avem 8 perimetre pe care le exploatăm în care investim anual circa 60 de milioane de euro, în prospecţiuni seismice 2D şi 3D şi foraje. Pentru perioada 2012-2016 ne-am asumat să explorăm 3.000 de kilometri pătraţi prin profile seismice 3D", a explicat Chisăliţă. El mai spune că în prezent compania explorează şi perimetre din Slovacia şi Polonia, unde deţine participaţii minoritare de 25%, respectiv 30%, şi că exploatarea ar putea începe în câţiva ani, ceea ce ar marca practic transformarea Romgaz într-un producător de gaze regional.

Profitul record din 2011 va ajunge în cea mai mare parte la acţionari, companiile de stat fiind obligate în acest an să distribuie minimum 85% din profitul net sub formă de dividende. Astfel, Romgaz ar putea distribui dividende în valoare de circa 650 mil. lei, din care 552 de milioane de lei ar ajunge la Ministerul Economiei, care deţine 85% din acţiuni, iar restul de 98 mil. lei ar intra în conturile Fondului Proprietatea (FP), care are o participaţie de 15%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO