Burse - Fonduri mutuale

Romgaz este liderul petroliştilor europeni după randamentul dividendului

Romgaz este liderul petroliştilor europeni după...

Autor: Radu Bostan

23.03.2015, 00:06 1295
Romgaz (simbol bursier SNG) îşi doreşte să rămână şi anul acesta cel mai generos dintre principalii producători europeni de petrol şi gaze, urmând să distribuie ca divi­den­de 85% din profitul record realizat anul trecut. Compania de stat va oferi investitorilor cel mai bun randament al dividendului din grupa petroliştilor europeni, de peste 9% la co­taţia actuală a acţiunilor.
 
Producătorul român de gaze naturale va pro­pune acţionarilor un dividend brut de 3,15 lei pe acţiune, cu 13% mai mare decât cel sta­bilit pentru 2014, primul an complet după lis­ta­rea la bursă.
 
După ce în 2014 a împărţit 99% din profit ca dividende, Romgaz îşi pro­pune din nou să distribuie acţionarilor cea mai mare parte din câştigul record, în loc să direc­ţio­neze fondurile către investiţii sau achiziţii prin care să-şi mărească producţia de gaze na­tu­rale, aflată în stagnare, sau în alte activităţi care să creeze valoare.
 
Cifra de afaceri a Romgaz a crescut anul trecut cu 15%, la aproape 4,5 miliarde de lei, iar profitul net a urcat cu 44%, la un nivel record de 1,43 miliarde de lei. Rezultatele au fost susţinute de majorarea preţului regle­men­tat la gazele naturale, în condiţiile în care producţia de gaze a rămas constantă la 5,6 miliarde de metri cubi.
 
Compania a rămas însă fără acest motor de creştere la începutul acestui an, când pro­ce­sul de liberalizare a preţului gazelor s-a încheiat pentru consumatorii industriali.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO