Burse - Fonduri mutuale

Romgaz i-a băgat în ceaţă pe investitori după numai două zile

Romgaz i-a băgat în ceaţă pe investitori după numai...

Autor: Adrian Cojocar

14.11.2013, 21:28 4440

Joi, ora 10:15, pe bursa de la Bucureşti acţiunile Romgaz scădeau cu 2,3%, la 33,5 lei, după ce compania, listată de doar două zile, a anunţat la nouă luni un profit net de 411 mil. lei, la jumătate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

La Londra, preţul GDR-urilor (titluri care au în spate ac­ţiuni Romgaz) era neschimbat, la 10,3 dolari (34,26 lei), după ce compania raportase un profit net de 797 mil. lei (180 mil. euro), în scădere cu doar 17,5% şi în linie cu aşteptările, astfel că investitorii nu au găsit motive ca să vândă.

WikiZF: Profilul companiei Romgaz

De unde această diferenţă de profit de 386 mil. lei? Din diferenţa de raportare contabilă. La Londra, Romgaz a raportat rezultatele pe standardele internaţionale de contabilitate (IFRS), în timp ce la Bucureşti a raportat mai întâi pe standardele româneşti de contabilitate (RAS) şi abia la urmă pe IFRS. Astfel, investitorii care au văzut înjumă­tăţirea profitului pe RAS s-au grăbit să vândă.

Analiştii spun însă că pentru investitori sunt relevante numai raportările conform IFRS, pentru că pe baza acestora se distribuie dividendele. „A fost o chestiune absolut derutantă. Nu ştiu de ce au mai raportat şi rezultatele conform RAS“, spune Carmen Arsene, analist la firma de intermediere Broker Cluj.

Citiţi continuarea articolului aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 15.11.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO