Burse - Fonduri mutuale

Romgaz – listarea deceniului şi premiera Bucureşti-Londra

La bursa din Bucureşti se tranzacţionează acţiunile Romgaz, iar la Londra se tranzacţionează GDR-uri denominate în dolari care au „în spate“ câte o acţiune Romgaz. Foto Andreea Alexandru

Autor: Roxana Pricop

17.11.2013, 20:33 2377

Data de 12 noiembrie 2013 a rămas în istoria Bursei de Valori Bucureşti şi a României ca ziua în care a avut loc cea mai mare listare din ultimul deceniu: Romgaz, producătorul de gaze evaluat la trei miliarde de euro, a devenit companie publică prin listarea acţiunilor la bursă.

Listarea Romgaz la bursă, companie supranumită şi perla companiilor de stat graţie profitabilităţii şi rezervelor de gaze pe care le deţine, a avut loc marţi, 12 no­iembrie, după încheierea unei oferte publice iniţiale de acţiuni (IPO) prin care statul a vândut 15% din companie pentru 391 milioane de euro. IPO-ul Romgaz a fost cea mai mare ofertă de acţiuni adresată publicului larg, iar reacţia românilor a fost pe măsură.

Deşi investitorilor de rând le-au fost alocate circa 15% din cele 57,8 milioane de acţiuni scoase la vânzare de stat, românii au depus ordine de cumpărare pentru o cantitate de 17 ori mai mare, punând la bătaie 4,9 miliarde de lei. Şi din partea investitorilor instituţionali, precum fonduri de investiţii, fonduri de pensii şi bănci de investiţii, interesul a fost ridicat, fiind depuse ordine de cumpărare de aproape şapte ori mai mari decât cantitatea de acţiuni care le-a fost alocată.

O premieră în istoria privatizărilor a fost faptul că oferta Romgaz, şi mai apoi listarea, s-au derulat concomitente pe două burse: la Bucureşti şi la Londra. Circa 36% din banii strânşi din vânzarea acţiunilor Romgaz au venit de la investitorii străini care au cumpărat instrumente financiare numite GDR-uri de la Londra, iar restul de 64% din bani au provenit din achiziţia directă de acţiuni. La bursa din Bucureşti se tranzacţionează acţiunile Romgaz, iar la Londra se tranzacţionează GDR-uri denominate în dolari care au „în spate“ câte o acţiune Romgaz.

Prima zi de tranzacţionare a acţiunilor Romgaz a marcat recorduri: preţul acţiunii Romgaz a atins 35,85 lei, cu aproape 20% peste preţul de 30 lei/acţiune la care s-a încheiat oferta, iar rulajul cu acţiuni de pe bursă a atins maximul ultimilor doi ani, respectiv 24,3 milioane de euro.
 

Titlurile ediţiilor din 2013:
Patriciu şi AIG Lincoln vând clădirea de birouri Lakeview. Este inacceptabil că doar 5% din componentele pentru eolienele din România se fac în ţară. BRD a avut pierderi de 332 mil. lei anul trecut după explozia neperformantelor. Petrom, după încă un an de profit istoric, ia în calcul demolarea rafinăriei Arpechim. Borza a lichidat Institutul Lemnului şi a vândut terenul unor iranieni. Guvernul Ponta 2 taie 1,3% din creşterea medie a PIB pe 2013-2015 prognozată de guvernul Ponta 1. Chinezii devin cei mai puternici investitori în solare cu un proiect de 100 mil. euro. Companiile străine deţin 40% din afaceri şi PIB, dar au doar 24% din salariaţi. O mie de „băieţi deştepţi“ au încasat 1,5 miliarde de euro din retrocedări. Datoria externă a depăşit 100 mld. euro faţă de 72 mld. euro cât era în decembrie 2008. Euro a sărit peste pragul de 4,4 lei împins de străinii care pleacă de pe pieţele emergente. Alpine lasă şosele, căi ferate şi spaţii de birouri neterminate în România. Miza gazului de peste 20 mld. $ din Marea Neagră este spre ce ţărm va veni conducta. Ford se duce spre afaceri de 2 mld. euro în România, de zece ori mai mult ca în 2011. Cum aruncă Şova cu banii: 230 kilometri de autostrăzi vor costa 5 miliarde de euro. Un grup scoţian a preluat 5,4% din BRD. „Acum sunt oportunităţi pe termen lung“. RCS&RDS încearcă să obţină o finanţare de 500 mil. euro de pe piaţa externă.  Dacia şi Ford duc România la o producţie de peste 420.000 de maşini în 2013.
 

Unde suntem după 15 ani

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO