Burse - Fonduri mutuale

Romgaz, Nuclearelectrica şi Transgaz plătesc vineri 1,2 miliarde de lei investitorilor sub formă de dividende suplimentare. Statul încasează 910 mil. lei

Romgaz, Nuclearelectrica şi Transgaz plătesc vineri 1,2...

Autor: Liviu Popescu

27.12.2018, 15:59 2084

Romgaz, Nuclearelectrica şi Transgaz, printre cele mai mari companii de stat din România, livrează vineri 1,2 miliarde de lei investitorilor sub formă de dividende suplimentare solicitate de acţionarul majoritar şi ulterior aprobate în adunările generale, potrivit calculelor ZF pe baza informaţiilor companiilor. Statului român îi revin 910 milioane de lei în calitate de acţionar majoritar al acestor companii, potrivit calculelor ZF.

Romgaz (SNG), producător şi furnizor de gaze naturale, plăteşte 717 milioane de lei pe 28 decembrie 2018, adică un dividend brut de 1,86 lei pe unitate, echivalentul unei randament de circa 5%. Romgaz dirijează astfel cea mai mare sumă de bani către acţionarul majoritar, respectiv Ministerul Energiei, adică 502 milioane de lei.

Cel mai ridicat randament al dividendelor îl prezintă Nuclearelectrica (SNN), unicul producător de energie nucleară din România, respectiv 16%, suma livrată acţionarilor fiind de circa 485 milioane de lei. Ministerul Energiei încasează 400 mil. lei.

Transgaz (TGN), operatorul sistemului naţional de transport gaze naturale, plăteşte vineri 13,4 milioane de lei ca dividende suplimentare, adică un randament de 0,3%. Statul prin Ministerul Economiei urmează să încaseze 7,9 milioane de lei.

@ Piaţa de capital

Bursa de la Bucureşti a înregistrat săptămâna trecută una dintre cele mai mari prăbuşiri din istorie, circa 19% în contextul în care într-o singură şedinţă, respectiv 19 decembrie 2018, s-a prăbuşit cu 12% ca urmare a unui pachet de taxe anunţat de Guvern care lovesc puternic în sectoarele bancar şi energie, cele mai reprezentative de la bursa românească.

Şi alte acţiuni din alte alte domenii au avut de suferit în condiţiile în care Guvernul a impus şi cerinţe de majorare a capitalului social al Pilonului II, cel mai mare investitori instiuţional la bursă. Rulajul la bursă a fost peste media anului fiind înregistrate şapte tranzacţii speciale săptămâna trecută şi în contextul ex-dividend a Nuclearelectrica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO