Burse - Fonduri mutuale

Romgaz, Petrom şi Transgaz au semnat pentru 16 ani contractul pentru transportul gazelor din Neptun Deep prin Transgaz. Răzvan Popescu, CEO Romgaz: Semnarea reprezintă un reper important în dezvoltarea proiectului Neptun Deep

Romgaz, Petrom şi Transgaz au semnat pentru 16 ani...

Autor: Cristina Bellu

16.03.2023, 16:09 365

Romgaz (SNG), producător şi furnizor de gaze naturale, a semnat joi contractul de transport pentru preluarea în Sistemul Naţional de Transport a gazelor naturale ce vor fi exploatate din zăcământul Neptun Deep din Marea Neagră.

Acordul a fost încheiat cu operatorul sistemului naţional de transport gaze, Transgaz, în urma derulării unui proces de rezervare de capacitate incrementală în conformitate cu procedura aprobată de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (A.N.R.E.).

“Semnarea contractului reprezintă un reper important în dezvoltarea proiectului Neptun Deep, documentul constituind printre altele una din condiţiile necesare implementării atât a investiţiilor offshore cât şi a celor care vizează dezvoltarea infrastructurii de transport necesar preluării cantităţilor de gaze naturale care vor fi produse în perimetrul Neptun Deep”, spune Răzvan Popescu, CEO Romgaz.

Prin intermediul acordului se rezervă capacitatea tehnică necesară pentru preluarea gazelor în Sistemul Naţional de Transport, fapt care va permite valorificarea pe piaţă a gazelor naturale din zăcămintele din perimetrul Neptun Deep.

Contractul a fost încheiat pentru perioada septembrie 2026 - septembrie 2042.

Cu o valoare estimată în prezent la aproximativ 478 milioane euro, proiectul constă în construirea unei conducte de transport gaze naturale Tuzla– Podişor, în lungime de 308,3 km, care va face legătura între resursele de gaze naturale disponibile la ţărmul Mării Negre şi coridorul BRUA, astfel asigurându-se posibilitatea transportului gazelor naturale prin interconectările existente.

Conducta se va interconecta cu actuala conductă internaţională de transport gaze naturale.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO