Burse - Fonduri mutuale

Romgaz prelungeşte suspendarea rezilierii contractului cu Romelectro şi spaniolii de la Duro Felguera, contractorul principal în proiectul centralei pe care producătorul de gaze vrea să o construiască la Iernut

Romgaz prelungeşte suspendarea rezilierii contractului...

Autor: Cristina Bellu

23.04.2021, 15:03 589

Producătorul de gaze naturale Romgaz (simbol bursier SNG), cea mai mare companie listată controlată de statul român, a anunţat vineri la Bursa de la Bucureşti că prelungeşte suspendarea notificării de reziliere a Contractului de lucrări având ca obiect dezvoltarea CTE Iernut, prin construcţia unei centrale termoelectrice de 430 MW, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, încheiat între S.N.G.N. Romgaz, în calitate de Achizitor, şi Asocierea formată din DuroFelguera şi Romelectro, în calitate de Executant.

“Decizia de prelungire a suspendării notificării de reziliere a Contractului a fost luată în vederea continuării negocierilor cu Executantul, pentru identificarea, evaluarea şi implementarea unei soluţii care să asigure finalizarea şi punerea în funcţiune a obiectivului de investiţii, în termen cât mai scurt posibil, cu respectarea drepturilor şi intereselor legitime ale Romgaz”, notează anunţul companiei.

În acelaşi timp, Romgaz precizează că va primi şi raportul de expertiză tehnică şi economică, având ca obiect determinarea stadiului fizic şi valoric de execuţie a contractului, precum şi determinarea lucrărilor rămase de executat, pentru finalizarea şi punerea în funcţiune a obiectivului de investiţie.

“Raportul de expertiză va sta la baza implementării soluţiei alternative de finalizare şi punere în funcţiune a obiectivului de investiţii”, transmit reprezentanţii Romgaz.

La începutul lunii, Romgaz a trimis consorţiului format din Duro Felguera şi Romelectro notificarea de terminare a contractului, motivând că cele două companii nu şi-au respectat în termen obligaţiile contractuale. Mai departe, pe 6 aprilie, consorţiul a deschis un proces împotriva Romgaz, pentru ca pe 8 aprilie Romgaz să revină asupra deciziei, dându-le contractorilor săi două săptămâni pentru a veni cu o soluţie amiabilă care ar duce la finalizarea proiectului în cel mai scurt timp.

Spaniolii spun că dincolo de pandemie, cele nouă luni de întârziere au fost provocate şi de schimbările legislative din România, dar şi de anumite solicitări venite din partea beneficiarului.

Centrala pe gaze de 430 MW de la Iernut trebuia să fie gata în 2019, aceasta fiind prima investiţie majoră de la zero derulată de statul român din ultimii 30 de ani.

Romgaz are o valoare bursieră de 12,9 miliarde de lei şi este controlată în proporţie de 70% de statul român, prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

De la începutul anului, acţiunile SNG înregistrează o creştere de 16,01%, pe fondul unor tranzacţii de 176,9 mil. lei, arată datele BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO