Burse - Fonduri mutuale

Romgaz rămâne fără „benzină“ de creştere

Romgaz rămâne fără „benzină“ de creştere

Autor: Radu Bostan

13.05.2015, 00:07 1019

Scumpirea gazelor naturale pentru industrie a sprijinit din nou veniturile Romgaz (simbol SNG) în primul trimestru din 2015, când un plus de 12% la preţ a compensat scăderea cu 5% a cantităţii de gaze naturale livrate. Însă beneficiul din diferenţa de preţ reglementat va dispărea începând din trimestrul al doilea, când preţul gazului pentru industrie va fi egal cu cel din perioada corespunzătoare a anului trecut.

În continuare, motorul de creştere al Romgaz, cea mai importantă firmă din portofoliul statului, va fi scumpirea gazului pe gospodării, însă acest proces se va derula foarte lent, în ipoteza în care chiar va avea loc. Guvernul doreşte să eşaloneze liberalizarea pieţei pentru consumatorii casnici până în 2021, în timp ce FMI cere accelerarea procesului.

În pofida evoluţiei pozitive din vânzarea gazelor proprii, cifrele finale ale Romgaz pe primele trei luni au fost trase în jos de rezultatele slabe din vânzarea de electricitate şi comerţul cu gazul de import. Compania a încheiat trimestrul cu afaceri de 1,3 mld. lei, în scădere cu 5,8%, şi profit net de 563 mil. lei, mai mic cu 7,4%.

Pe bursa de la Bucureşti, acţiunile Romgaz au scăzut ieri cu 1,5%, iar la Londra declinul a fost de 3%. Compa­nia are o capitalizare bursieră de aproape 14 mld. lei. Statul deţine 70% din acţiuni, iar Fondul Proprietatea are 10% din capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO