Burse - Fonduri mutuale

Romgaz se încurcă în calcule, investitorii sărbătoresc: plus 200 mil. lei într-o săptămână. “Cred că au greşit comunicatul prima dată”

Romgaz se încurcă în calcule, investitorii...

Autor: Liviu Popescu

13.11.2018, 16:25 943

Romgaz (SNG), unul dintre cei mai mari producători şi furnizori de gaze naturale din România, cheamă acţionarii să voteze distribuirea a 717 mil. lei din rezerve la solicitarea Ministerului Energiei, acţionar majoritar cu 70%. Astfel statul ar urma să încaseze 501 milioane de lei, adică fix suma pe care Romgaz o anunţa în urmă cu o săptămână că vrea să o livreze investitorilor.

“Cred că cei de la Romgaz au greşit prima dată comunicatul, trecând suma de circa 501 milioane lei dividende suplimentare. De fapt, aceasta era doar nevoia statului de a extrage dividende din companie. Aşadar au refăcut comunicatul cu suma de 717 milioane de lei, din care partea statutului, de 70%, este exact 501 milioane lei”, spune o sursă a ZF.

Romgaz vrea să livreze un dividend de 1,86 de lei pe acţiune, echivalentul unui randament de 5,3%. Spre comparaţie în urmă cu o săptămână compania publica un dividend de 1,3 lei, adică 3,8% randament.

Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz şi Transelectrica au primit până în prezent cereri de distribuire a unor dividende suplimentare din partea acţionarului majoritar, respectiv statul român, cel mai probabil pentru atragerea de venituri suplimentare la buget şi pentru menţinerea deficitului bugetar în limita a 3%. Singura companie de stat din prima ligă bursieră care încă nu a raportat la bursă o astfel de solicitare este Conpet Ploieşti.

Romgaz (simbol busier SNG), cel mai valoros emitent al statului de pe piaţa de capital, este chemat să distribuie 717 mil. lei, Nuclearelectrica (SNN) circa 238 mil. lei, în timp ce Transgaz (TGN) şi Transelectrica (TEL) nu menţionează cu cât trebuie să umble la puşculiţă.

Romgaz a distribuit deja către investitori o sumă cu mult mai mare faţă de profitul pe 2017, respectiv o rată de alocare de 105%.%.

În cazul Nuclearelectrica, rata de alocare ar urma să fie de 165% dacă noul dividend propus de companie trece de votul acţionarilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO