Romgaz stă pe un munte de bani, dar a pierdut 20% din producţia de gaze în ultimii zece ani

14 nov 2014 Autor: Roxana Petrescu

Romgaz (SNG), cel mai mare producător de gaze din România controlat de stat, a depăşit pragul de un miliard  de lei la profitul net (1,11 mld. lei) în primele nouă luni ale anului, în creştere cu aproape 40% comparativ cu perioada similară a anului trecut, compania lucrând la o marjă netă de 34%.

În acest timp însă, producţia a stagnat, iar în trimestrul trei compania nici măcar nu a înregistrat cheltuieli de explorare, singura activitate prin care pot fi identificate noi resurse. Dacă în 2003 Romgaz extragea 6,9 miliarde de metri cubi de gaze naturale, anul trecut compania a raportat o producţie de 5,6 miliarde de metri cubi, ceea ce echivalează cu o scădere de 20% a producţiei de gaze naturale în perioada analizată.

„Peste jumătate din bugetul de investiţii se duce pe partea de explorare şi producţie“, spune însă Virgil Metea, directorul general al Rom­gaz, fără a explica exact felul în care a fost investit bugetul total de 751 mil. lei în primele nouă luni.

Romgaz a înregistrat în primele nouă luni ale anului o cifră de afaceri de 3,28 miliarde de lei (747 de milioane de euro), cu 27% mai mare comparativ cu perioada similară a anului trecut, factorul principal care a stat în spatele acestei creşteri fiind scumpirea gazelor cu 28,6% comparativ cu 2013.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.11.2014

 
Cuvinte cheie:
Romgaz
, gaze
, producţie
, profit net
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide