Burse - Fonduri mutuale

Romgaz stă pe un munte de bani, dar a pierdut 20% din producţia de gaze în ultimii zece ani

Romgaz stă pe un munte de bani, dar a pierdut 20% din...

Autor: Roxana Petrescu

14.11.2014, 00:07 1433

Romgaz (SNG), cel mai mare producător de gaze din România controlat de stat, a depăşit pragul de un miliard  de lei la profitul net (1,11 mld. lei) în primele nouă luni ale anului, în creştere cu aproape 40% comparativ cu perioada similară a anului trecut, compania lucrând la o marjă netă de 34%.

În acest timp însă, producţia a stagnat, iar în trimestrul trei compania nici măcar nu a înregistrat cheltuieli de explorare, singura activitate prin care pot fi identificate noi resurse. Dacă în 2003 Romgaz extragea 6,9 miliarde de metri cubi de gaze naturale, anul trecut compania a raportat o producţie de 5,6 miliarde de metri cubi, ceea ce echivalează cu o scădere de 20% a producţiei de gaze naturale în perioada analizată.

„Peste jumătate din bugetul de investiţii se duce pe partea de explorare şi producţie“, spune însă Virgil Metea, directorul general al Rom­gaz, fără a explica exact felul în care a fost investit bugetul total de 751 mil. lei în primele nouă luni.

Romgaz a înregistrat în primele nouă luni ale anului o cifră de afaceri de 3,28 miliarde de lei (747 de milioane de euro), cu 27% mai mare comparativ cu perioada similară a anului trecut, factorul principal care a stat în spatele acestei creşteri fiind scumpirea gazelor cu 28,6% comparativ cu 2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO