Burse - Fonduri mutuale

Romgaz taie la jumătate valoarea contractului cu Transgaz

Romgaz taie la jumătate valoarea contractului cu Transgaz

Autor: Radu Bostan

29.10.2015, 00:04 1088

Producătorul de gaze naturale Romgaz (simbol bursier SNG) şi-a redus la jumătate estimarea privind valoarea contractului anual de transport de gaze încheiat cu Transgaz (TGN), la 121 milioane de lei pentru perioada octombrie 2015-octombrie 2016.

Romgaz anun­ţase pe 20 oc­tombrie încheierea unui con­tract de 248 milioane de lei cu Transgaz, pen­tru transportul gazelor pe 12 luni. Com­pania nu a justi­ficat rectificarea, însă este posibil ca aceas­ta să ia în calcul o proporţie diferită între costul de rezervare de capacitate pe con­ductele Transgaz şi componenta de preţ influenţată de volumul efectiv circulat.

Din octombrie 2015, Transgaz încasează cu 26% mai puţin din com­ponenta volumetrică a tarifului de transport, în timp ce componenta fixă de rezervare a capacităţii a fost majorată cu până la 100% faţă de procentul anterior.

Pe de altă parte, Romgaz ia probabil în calcul şi o reducere a vânzărilor de gaze naturale în linie cu scăderea consumului. Vânzările companiei au scăzut, în valoare, cu 13% în primul semestru, din cauza diminuării cererii de gaze.

Romgaz şi Trans­gaz sunt obli­gate să raporteze aceste con­tracte deoarece au ace­laşi acţionar prin­cipal, statul român.

În 2014, con­tractul dintre cele două companii valora 249 milioane de lei (inclusiv TVA), potrivit raportului anual al Romgaz, valoarea fiind apropiată de cea anunţată iniţial în cazul noului contract.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO