Burse - Fonduri mutuale

Romgaz vrea să se retragă din două perimetre din Slovacia şi preluarea unei cote de 8,3% la altul, după retragerea unei firme partenere

Romgaz vrea să se retragă din două perimetre din...

Autor: Roxana Rosu

18.04.2018, 15:18 261

Acţionarii Romgaz vor discuta la adunarea generală extraordinară din 22 mai retragerea companiei din două perimetre de concesiune din Slovacia şi preluarea gratuită a unei cote de participare de 8,3% corespunzătoare perimetrului Svidnik, tot din Slovacia, ca urmare a retragerii companiei britanice JKX Oil&Gas

Astfel, acţionarii vor vota retragerea Romgaz din perimetrele Snina şi Medzilaborce. De asemenea, se va discuta preluarea cu titlu gratuit a unei cote de participare de 8,33% de la  perimetrul Svidnik care revine Romgaz, ca urmare a retragerii JKX din cadrul acordurilor de concesiune si de operare in comun aferente perimetrelor Snina, Medzilaborce si Svidnik, situate in Republica Slovacia. 

Potrivit datelor de pe siteul Romgaz, compania are o cotă de 25% în perimetrele Svidnik-Medzilaborce-Snina din Slovacia, alături de Alpine Oil&Gas plc, 50% - operator şi JKX Oil&Gas plc, 25% -  non-operator. 

Romgaz mai deţine calitatea de co-titular de drepturi şi obligaţii petroliere şi în două perimetre de explorare din Polonia (30%).

Cel mai mare producător local de gaze naturale demarează în 2018 un program de explorare onshore care vizează atingerea unor adâncimi de foraj de 5.500 de metri, o premieră pentru compania controlată de statul român.

În 2016, Romgaz a făcut cea mai mare descoperire de gaze din ultimii 30 de ani, în localitatea Caragele, judeţul Buzău, forajul făcut la circa 4.000 de metri indicând prezenţa unei acumulări de 27 miliarde de metri cubi, consumul României pe trei ani.

În prezent, cea mai mare parte a producţiei Romgaz este extrasă onshore (pe uscat) prin intermediul unor foraje făcute la circa 2.000 de metri adâncime.

Romgaz a terminat anul trecut cu o cifră de afaceri de 4,58 de miliarde de lei, cu 34% mai mare faţă de 2016, şi cu un profit net de 1,8 miliarde de lei, în creştere cu 82%.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO