Burse - Fonduri mutuale

Rompetrol investeste 44 mil. euro ca sa devina furnizor de energie electrica

Rompetrol investeste 44 mil. euro ca sa devina furnizor de energie electrica

Dinu Patriciu a subliniat ca pretul energiei din Romania depaseste nivelul din alte tari europene

07.11.2006, 17:46 33

Grupul petrolier Rompetrol, condus de omul de afaceri Dinu Patriciu, va investi 40-44 mil. euro in realizarea unei termocentrale in regim de cogenerare la Midia.
Prin intermediul investitiei, Rompetrol va deveni furnizor de electricitate pe piata libera a energiei, tinand cont de faptul ca doar o parte din energia produsa la Midia va fi distribuita catre rafinaria Petromidia si reteaua de benzinarii pe care compania le opereaza, restul urmand sa fie preluat in sistemul energetic national.
"Pentru a fi rentabila o astfel de investitie, capacitatea de productie trebuie sa depaseasca 110 MW", spune Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol. "Midia consuma in prezent aproximativ 40-45 MW, dar acest nivel va creste pana la 80-90 MW, pentru ca urmeaza sa punem in functiune noi instalatii", a mai adaugat Patriciu.
Potrivit oficialului Rompetrol, planurile pentru realizarea termocentralei sunt deja intr-un stadiu avansat, urmand ca pana la sfarsitul anului acesta sa fie definitivate. De anul viitor, vor incepe constructiile la acest proiect, iar lucrarile ar putea dura 18 luni. Termocentrala va functiona pe pacura si gaz.
Consortiul format din Rompetrol Rafinare (Petromidia) si The Rompetrol Group - Olanda a castigat anul trecut licitatia de privatizare a uzinei termoelectrice Midia (CET Midia). Contractul de privatizare nu a devenit inca valabil, intrucat nu a fost clarificata situatia patrimoniului uzinei si exista riscul ca unele bunuri sa se afle in domeniul public al statului. Indiferent de modul in care va fi solutionata aceasta problema, lucrarile la termocentrala se vor desfasura dupa cum au fost anuntate, au precizat reprezentantii grupului.
"Acum incercam sa gasim cea mai buna solutie ca sa nu fim dependenti de dotari din afara grupului", a mai spus Patriciu care a tinut sa sublinieze ca pretul energiei din Romania depaseste nivelul din alte tari europene.
In ceea ce priveste performantele rafinariei Petromidia, intentia reprezentantilor Rompetrol este de a o aduce in urmatorii 3 ani in primele 25 de rafinarii active in zona Marii Mediterane, Orientului Mijlociu si a Europei.
"In prezent, Petromidia se afla in primele 75 de rafinarii dintr-un total de aproximativ 170-180 de rafinarii care activeaza in aceasta zona. In trei ani vrem sa ajungem in primele 25", a declarat Cosmin Cocean, directorul general al Rompetrol Rafinare.
Pentru indeplinirea acestui obiectiv, compania a semnat ieri un contract de consultanta cu Solomon Associates, firma care asigura servicii pentru 80% din rafinariile din lume, potrivit reprezentantilor companiei.
Durata contractului este de noua luni, iar implementarea solutiilor gasite in perioada de analiza a companiei se va face tot in colaborare cu Solomon Associates.
"Tinand cont de marimea rafinariei, beneficiile care le poate aduce un astfel de contract pot imbunatati profitul operational al companiei cu 10-15 milioane de dolari
(8 - 12 milioane de euro) anual. Munca noastra consta in identificarea partilor care nu functioneaza la nivel optim", a mai spus Cocean.
"De trei ani beneficiem de diagnosticul lor (al celor de la Solomon Associates - n.r.). De exemplu, din punctul de vedere al costurilor de mentenanta, Petromidia se afla pe locul 14 in Europa. Daca vorbim de productivitatea pe salariat, nivelul scade si acest lucru nu este cauzat de nivelul investitiilor, ci de management. Prin intermediul acestui contract de consultanta se doreste identificarea celor mai bune practici de management astfel incat sa extragem cat mai multa valoare adaugata", a mai precizat Patriciu.
Titlurile Rompetrol Rafinare au inchis ieri sedinta de tranzactionare de pe Bursa la un pret de 0,0863 lei pe titlu. La acest nivel, capitalizarea bursiera a companiei a ajuns la 520,2 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO