Burse - Fonduri mutuale

Rompetrol Rafinare anunţă afaceri de aproape 5 mld. dolari la nouă luni, în urcare cu 48,5%. Profit net de 161,2 mil. dolari, de la o pierdere de 57,8 mil. anul trecut

Rompetrol Rafinare anunţă afaceri de aproape 5 mld....

Autor: Eduard Ivanovici

15.11.2022, 18:38 320

Rompetrol Rafinare (RRC), operatorul rafinăriilor Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti, a raportat o cifră de afaceri brută de 4,87 milioane de dolari în ianuarie-septembrie 2022, cu 48,5% peste rezultatul anului precedent, respectiv 3,28 miliarde de dolari.

Profitul operaţional (EBITDA) a fost de 327 de milioane de dolari, plus 276%, ca urmare a cotaţiilor mai mari din piaţă, comparativ cu perioada similară a anului trecut, se arată într-un comunicat de presă. De asemenea, profitul net a ajuns la 161,2 milioane de dolari, după o pierdere de 57,8 milioane la 30 septembrie 2021.

În primele nouă luni ale anului, marja europeană de rafinare a crescut cu 11,7%. Indicatorii au fost influenţaţi, în principal, de redresarea continuă a cererii de produse rafinate.

„Perioada ianuarie – septembrie 2022 a fost una complexă, cu provocări în aprovizionarea de materie primă, cu o revizie terminată cu succes şi în graficul propus şi cu un context complicat în zona Mării Negre. Cu toate acestea, ne-am aliniat producţia şi vânzările, astfel încât să venim în sprijinul cererii crescute din ţară şi ne-am concentrat pe eficientizarea fluxurilor operaţionale şi maximizarea performanţelor, în condiţii de siguranţă şi protecţie a mediului înconjurător”, a declarat Felix Crudu – Tesloveanu, directorul general al Rompetrol Rafinare.

În perioada respectivă, Rompetrol Rafinare, prin rafinăriile Petromidia Năvodari, Vega Ploieşti şi Divizia de Petrochimie, şi-a orientat circa o treime din produsele obţinute către piaţa externă. Valoarea totală a exporturilor realizate depăşeşte 1,27 de miliarde de dolari, însumând peste 1,28 de milioane de tone vândute.

Acţionarii semnificativi ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% - direct şi indirect) şi Statul Român prin Ministerul Energiei (44,7%).

Cifra de afaceri brută a segmentului de rafinare a atins aproape 1,6 miliarde de dolari în T3 2022, respectiv 4,16 miliarde de dolari în primele 9 luni din 2022 şi un profit operaţional (EBITDA) de circa 343 de milioane de dolari, în perioada ianuarie – septembrie 2022, conform comunicatului.

Rafinăria Petromidia Năvodari a procesat, în primele nouă luni, peste 3,8 milioane de tone de materii prime, obţinând o producţie de aproximativ 1 milion de tone de benzină şi 1,97 milioane de tone de carburanţi diesel şi Jet A1. Vânzările de carburanţi au fost concentrate în proporţie de peste 60% pe piaţa internă.

În trimestrul III al anului, gradul de utilizare a capacităţii de rafinare a fost la nivel maxim, de 100%, cu un supus total de 1,5 milioane de tone de materii prime. Totodată, de la începutul anului, rafinăria Petromidia a avut un grad de utilizare de circa 85%. Rata crescută de procesare a materiei prime, corelată cu piaţa favorabilă a produselor petroliere, au susţinut obţinerea de rezultate bune în rafinăria Petromidia Năvodari.

Astfel, în primele nouă luni ale anului, a fost înregistrat un randament al produselor albe de 85,68%wt şi un indice al intensităţii energetice de 97,61%.

În ceea ce priveşte rafinăria Vega Ploieşti, unicul furnizor intern de bitum pentru piaţa din România şi singurul producător naţional de hexan, procesarea totală  a fost de 267,7 mii de tone, în creştere cu aproximativ 20% faţă de primele 9 luni din 2021.

De asemenea, gradul de utilizare a capacităţii de rafinare a crescut cu peste 16%, ceea ce a permis consemnarea unei pierderi tehnologice de doar 0,63% şi un consum energetic de 2,32 GJ/t.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO