Rompetrol Rafinare (simbol bursier RRC), operatorul rafinăriei Petromidia, a încheiat primul trimestru de anul acesta cu o pierdere de 37,3 mil. dolari, de la un rezultat negativ de 23,8 mil. dolari în T1/2024. Cifra de afaceri a atins 1,3 miliarde de dolari, în urcare cu 21% pe fondul unor creşteri semnificative ale principalilor indicatori operaţionali, de la materia primă procesată (plus 42%), la producţia de carburanţi (plus 35%).
Profitul operaţional (EBITDA), un indicator relevant care arată performanţa financiară a companiei înainte de aplicarea impozitelor, dobânzilor şi amortizărilor, s-a situat la 22,8 milioane de dolari, în scădere cu circa 30%, potrivit unui comunicat.
„Rezultatele financiare consemnate de companie în primul trimestru al anului au fost influenţate de fluctuaţia cotaţiilor internaţionale (ţiţei, componente bio), cât şi de tendinţele sezoniere de scădere a cererii – generate de mobilitatea redusă a populaţiei şi lipsa lucrărilor din sectorul industrial, infrastructură sau agricultură”, scriu reprezentanţii Rompetrol.
În T1/2025 au fost realizate toate lucrările necesare pentru repornirea instalaţiei de Polietilene de Joasă Densitate (LDPE), unitate care a intrat în fluxul operaţional la începutul lunii mai. Aceasta se alătură unităţii în funcţiune – Polipropilenă (PP), producţia celor două instalaţii susţinând poziţia de furnizor şi lider de piaţă a companiei pe segmentul de petrochimie, Rompetrol Rafinare fiind unicul producător intern de polimeri.
În acelaşi interval, rafinăria Petromidia a procesat 1,34 milioane de tone de materii prime, preponderent ţiţei de origine Kazahstan (KEBCO şi CPC). Creşterea de 42% a volumului de materii prime, comparativ cu T1 2024, a generat o producţie în creştere atât la benzine (413.000 tone, creştere de 51%), cât şi la motorine (663.000 tone, plus 31%).
Grupul kazah deţine 48,1% din acţiunile RRC, iar statului român îi revin 44,7 procente. Emitentul este evaluat la 1,7 mld. lei, după ce cotaţia a scăzut cu 19% în ultimul an.