Burse - Fonduri mutuale

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International, are pierderi de 156,2 mil. dolari în primele 9 luni din 2020, la afaceri de 2,5 mld. dolari

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG...

Autor: Tibi Oprea

13.11.2020, 18:26 275

Rompetrol Rafinare (simbol bursier RRC), companie membră a Grupului KMG International, a încheiat primele nouă luni din 2020 cu o pierdere netă de 156,2 milioane de dolari, faţă de pierderea de 26,9 milioane de dolari din perioada similară din 2019, la o cifră de afaceri brută de 2,5 miliarde de dolari, minus 35,7%, arată calculele ZF.

“Rompetrol Rafinare (…) a înregistrat, în primele nouă luni din acest an, rezultate financiare în scădere pe fondul influenţelor generate de noul coronavirus, dar şi din cauza volatilităţii fără precedent din piaţa petrolului”, se arată într-un raport al companiei, care menţionează că în contextul pandemic, cererea de piaţă s-a contractat, generând presiuni majore pe marjele brute de rafinare.

Astfel, în trimestrul 3 şi în primele 9 luni ale anului 2020, acestea au scăzut substanţial faţă de indicatorii aferenti perioadelor similare din 2019 - 19,6 dolari/tonă comparativ cu 41,1 USD/tonă în T3/2019, respectiv 11 dolari/tonă comparativ cu 37,6 dolari/tonă în primele 9 luni ale anului 2019.

“La nivelul mediului de afaceri global, marjele de rafinare au resimţit la începutul anului o presiune majoră, ajungând la niveluri minime asemănătoare celor din 2008. Reducerea s-a accentuat în al doilea trimestru din 2020, din cauza stocurilor mari de produse petroliere şi a creşterii preţului petrolului pe baza reducerilor OPEC de producţie a ţiţeiului, care au fost coroborate cu cererea de piaţă extrem de scăzută. Chiar dacă în trimestrul 3 s-a înregistrat o uşoară îmbunătăţire a marjei de rafinare, aceasta a fost insuficientă pentru a redresa nivelul marjelor brute, raportat la cele 9 luni din 2020”, se mai arată în comunicat.

Activitatea rafinăriei Petromidia Năvodari a fost oprită în perioada martie-aprilie pentru realizarea reviziei generale, o măsură obligatorie şi necesară pentru asigurarea funcţionării unităţilor de producţie în condiţii de maximă siguranţă si eficienta. În această perioadă, au fost executate lucrări de mentenanţă preventivă şi corectivă, inspecţii şi verificări tehnologice, înlocuirea catalizatorilor şi alte lucrări conexe la instalaţiile rafinare şi petrochimie.

În primele nouă luni din 2020, compania a înregistrat o cifră de afaceri brută consolidată de peste 2,5 miliarde USD, fiind în scădere, ca rezultat al cotaţiilor de piaţă mai mici comparativ cu perioada similară a anului trecut, alături de un volum de vânzări mai mic, dar şi din cauza altor factori importanţi – revizia generală, volatilitatea fără precedent a pieţei petrolului şi scăderea semnificativă a cererii de pe piaţă cauzată de măsurile impuse de pandemie.

Pe fondul factorilor care au influenţat mediului global, rezultatul operaţional consolidat (EBITDA) a înregistrat o scădere, până la un negativ de 21,6 milioane de dolari, iar rezultatul net consolidat a consemnat o valoare negativă de 156 de milioane USD.

Valoarea totală a exporturilor realizate în perioada ianuarie - septembrie de rafinăriile Petromidia, Vega şi Divizia de Petrochimie a Rompetrol Rafinare s-a ridicat la aproximativ 468 de milioane de dolari.

Rompetrol Rafinare a continuat să fie un contribuabil important la bugetul de stat al României, plătind 304 milioane USD în T3 2020 şi peste 772 milioane USD în primele 9 luni ale anului 2020.

Principalii acţionari ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% - direct şi indirect) şi Statul Român, prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediul de Afaceri (44,7%).

Rompetrol Rafinare are 1,7 miliarde de lei capitalizare, iar de la începutul anului acţiunile companiei se tranzacţionează în scădere cu 22%, pe fondul unui rulaj de 1 milion de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO