Burse - Fonduri mutuale

Rompetrol Rafinare îşi majorează cifra de afaceri cu 16% la 1,2 mld. dolari în T1/2022, însă raportează pierderi de 132,8 mil. dolari, de la un minus de 14,7 mil. dolari anul trecut

Rompetrol Rafinare îşi majorează cifra de afaceri cu...

Autor: Eduard Ivanovici

16.05.2022, 18:20 139

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International (Rompetrol), listată la bursă sub simbolul RRC, a înregistrat, în primul trimestru din 2022, o cifră de afaceri brută de 1,17 miliarde de dolari, în creştere cu 16% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Ascensiunea a fost determinată de cotaţiile la produsele petroliere mai mari decât cele din primele trei luni ale anului 2021.

Cu toate acestea, indicatorii financiari, precum profitul operaţional (EBITDA) şi rezultatul net, au fost puternic afectaţi, ca urmare a unui mediu global de piaţă nefavorabil, argumentează compania în raportul financiar publicat la Bursa de Valori Bucureşti. Astfel, societatea a consemnat un EBITDA negativ de 86,6 milioane de dolari, respectiv un rezultat net negativ de 132,8 de milioane de dolari, de la un declin de 14,7 milioane de dolari anul trecut.

Ca o consecinţă a contextului geopolitic actual, preţul ţiţeiului Brent s-a ridicat la niveluri atinse doar în 2008, iar media cotaţiei pentru perioada ianuarie – martie 2022 a fost de 102,2 dolari/bbl, cu 67% mai mare decât cea din T1/2021. Nivelul maxim a ajuns pe data de 8 martie, atunci când cotaţiile Dated Brent au atins 137,6 dolari/bbl. De asemenea, Rompetrol Rafinare a resimţit impactul creşterii preţurilor la utilităţi, în special cele pentru gaze naturale şi energie electrică.

Acţiunile RRC s-au depreciat cu 6,7% anul acesta, pe tranzacţii de 380.000 de lei. Compania are o valoare de piaţă de peste 2 miliarde de lei, conform datelor BVB.

În ciuda condiţiilor de piaţă actuale, cu disfuncţionalităţi în aprovizionarea cu materie primă la nivel regional, efectul condiţiilor meteo nefavorabile din Marea Neagră, cât şi oprirea tehnologică a rafinăriei Petromidia, Rompetrol Rafinare şi-a onorat, în primul trimestru al anului, obligaţiile contractuale încheiate anterior şi a continuat, fără perturbări, livrările de produse petroliere, din stocurile proprii sau cu sprijinul diviziei de trading a Grupului KMG International.

Din producţia realizată în T1 2022, aproximativ 65% a fost destinată pieţei domestice, în creştere faţă de nivelul de anul trecut. Restul totalului de produse petroliere a fost exportat pe pieţele regionale, acolo unde compania, prin eforturile depuse în segmentul operaţional, a susţinut subsidiarele Grupului KMG International, Rompetrol fiind cel mai important furnizor de produse petroliere din Republica Moldova şi Georgia, dar şi cu o prezenţă semnificativă pe piaţa din Bulgaria.

Valoarea totală a exporturilor realizate de Rompetrol Rafinare, în perioada ianuarie – martie 2022, s-a ridicat la 274 de milioane de dolari, în creştere cu 12% comparativ cu perioada ianuarie – martie 2021, se arată în raportul trimestrial.

Rompetrol Rafinare a continuat să fie un contribuabil semnificativ la bugetul de stat al României, plătind aproape 350 de milioane de dolari în T1/2022.

În primele trei luni ale anului, rafinăria Petromidia a procesat 980 de mii de tone de materii prime, nivel în scădere comparativ cu T1/2021, ca urmare a sistării proceselor operaţionale din rafinăria Petromidia, pentru o perioadă de 20 de zile din luna martie, în vederea realizării lucrărilor cuprinse în oprirea tehnologică programată.

Principalii acţionari ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% - direct şi indirect) şi Statul Român prin Ministerul Energiei (44,7%).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO