Burse - Fonduri mutuale

Rompetrol Rafinare, operator al Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti, şi companie la care Ministerul Energiei are 45%, încheie T1/2021 cu afaceri de 1 mld. dolari şi pierderi de 14,7 mil. dolari, de şase ori mai mici ca cele din primele trei luni din 2020

Rompetrol Rafinare, operator al Petromidia Năvodari şi...

Autor: Liviu Popescu

17.05.2021, 18:13 230

Rompetrol Rafinare (simbol bursier RRC), companie care administrează rafinăriile Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti, a raportat pentru primul trimestru din 2021 afaceri de 1 miliard de dolari, în creştere cu 8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pe de altă parte, compania şi-a redus pierderile de la 88 mil. dolari la 14,7 mil. dolari.

„Am trecut peste un an foarte dificil, din toate punctele de vedere, în care am avut o presiune fără precedent în piaţa de profil. Cu toate acestea, am reuşit finalizarea cu succes a reviziei generale a rafinăriei Petromidia, care ne asigură, în prezent, funcţionarea la nivel optim, dar şi posiblitatea de a ne adapta producţia la cererea în creştere de produse petroliere”, spune Felix Crudu Tesloveanu, director general al Rompetrol Rafinare.

Evoluţia cifrei de afaceri a fost determinată pe fondul unor creşteri uşoare a vânzărilor, rezultate care au fost susţinute şi de majorarea marjei brute de rafinare, de la 29,1 dolari/tonă în primele trei luni din 2020, la 34 dolari/tonă în primele trei luni din acest an.

Profitul operaţional (EBITDA) a ajuns de la o valoare negativă de aproximativ 15,5 milioane de dolari în T1 2020, la o valoare pozitivă de aproape 30 de milioane de dolari în T1 2021.

“Cu toate acestea, mediul global din industria de oil&gas rămâne unul volatil, cu un prim trimestru al anului influenţat de creşterea preţului ţiţeiului la un nivel record pentru ultimele 13 luni. Totodată, la începutul lunii martie, OPEC plus a decis să nu mărească producţia, deoarece aşteaptă o recuperare solidă a cererii, chiar dacă începerea campaniilor de vaccinare anti-COVID a întărit perspectivele economice”, potrivit reprezentanţilor companiei.

În pofida condiţiilor de piaţă nefavorabile, valoarea totală a exporturilor realizate de Rompetrol Rafinare în perioada ianuarie-martie 2021 s-a ridicat la 245 de milioane de dolari, în creştere cu 16% comparativ cu perioada ianuarie-martie 2020.

Peste 40% (în crestere cu 4% faţă de perioada precedentă) din carburanţii obţinuti au fost livraţi la export, atât către companii ale Grupului (Rompetrol Moldova, Rompetrol Bulgaria, Rompetrol Georgia), cât şi către alţi parteneri tradiţionali din regiunea Europei Centrale şi de Est (Turcia, Serbia sau Grecia).

Cea mai mare contribuţie la indicatorii financiari ai Rompetrol Rafinare o are segmentul de rafinare, respectiv rafinăriile Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti.

Astfel la T1/2021 pe segmentul de rafinare cifra de afaceri a fost de 839 mil. dolari, faţă de 766 mil. dolari în aceeaşi perioadă din 2020, în timp ce pierderile s-au redus de la 72 mil. dolari la 12,6 mil. dolari.

În trimestrul 1 al lui 2021, rafinăria Petromidia a procesat un total de 1,26 milioane de tone de materii prime, nivel asemănător celui din aceeaşi perioadă a anului trecut. De asemenea, gradul de utilizare a capacităţii de rafinare s-a ridicat la 84%, mai mare cu peste 10% faţă de perioadă similară a anului 2020.

Această creştere este corelată cu funcţionarea continuă a rafinăriei faţă de anul trecut, când a avut loc revizia generală în Petromidia, dar şi datorită creşterii marjei de rafinare şi a necesarului de produse petroliere, dupa criza cauzată de pandemia COVID-19.

Rompetrol Rafinare are o capitalizare de 569 milioane de dolari (2,3 mld. lei), fiind una dintre cele mai mari companii listate, dar cu un free float scăzut. Principalii acţionari ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% - direct şi indirect) şi Statul Român, prin Ministerul Energiei (44,7%).

De la începutul anului 2021 acţiunile RRC s-au apreciat cu 20,5% pe tranzacţii de 748.000 de lei în contextul unei pieţe în creştere cu 19%.​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO