Burse - Fonduri mutuale

Rompetrol Rafinare, operatorul rafinăriilor Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti, cifră de afaceri de circa 15 mld. lei în 2021, plus 43% faţă de 2020. Pierderi de 825 mil. lei

Rompetrol Rafinare, operatorul rafinăriilor Petromidia...

Autor: Eduard Ivanovici

28.02.2022, 19:13 132

Rompetrol Rafinare (simbol bursier RRC), operatorul rafinăriilor Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti, a atins în 2021 o cifră de afaceri netă de 14,76 miliarde de lei, în creştere cu 43% prin comparaţie cu anul precedent, arată rezultatele financiare consolidate neauditate.

Compania membră a grupului KMG International a încheiat anul trecut cu o pierdere de aproximativ 825 de milioane de lei, în scădere cu 6% faţă de 2020, când pierderile au ajuns la 885 de milioane de lei.

EBITDA (câştigul înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare) a fost de circa 471 de milioane de lei, un avans de 4.061% de la an la an.

În prima parte a lui 2021, preţul ţiţeiului a fost susţinut de optimismul că reluarea activităţii economice in SUA şi Europa va ajuta cererea după o scădere semnificativă a cazurilor de coronavirus nou confirmate.

OPEC+ (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol) a decis sa crească treptat producţia din mai până în decembrie, în ciuda cererilor consumatorilor pentru ţiţei mai mult şi mai ieftin. Un alt sprijin pentru preţul ţiţeiului a venit după creşterea tensiunilor din Orientul Mijlociu şi după ce stocurile din SUA au scăzut la minimul ultimilor doi ani din cauza perturbărilor cauzate de uraganul Ida, reiese din documentul publicat la Bursa de Valori Bucureşti.

În prima parte a trimestrului 4, preţul ţiţeiului a avut cea mai mare creştere din 2015, în urma deciziei OPEC+ de a-şi menţine creşterea graduală planificată a ofertei, în ciuda faptului ca piaţa se confrunta cu o criză energetică globală înainte de iarnă şi cu o cerere în creştere pentru ţiţei şi produse petroliere.

După aceea, preţul ţiţeiului s-a corectat pe baza semnalelor că SUA, China şi Japonia se pregătesc să exploateze rezervele naţionale de ţiţei, pe măsură ce preocupările privind accelerarea inflaţiei se intensifică.

În decembrie, preţul ţiţeiului a înregistrat cea mai mare scădere lunara (-10%) de la primele zile ale pandemiei de coronavirus, întrucât investitorii au ţinut cont de riscurile prezentate de noua varianta Omicron.

În 2022, acţiunile RRC sunt pe minus cu 11%, depreciindu-se în ultimele 12 luni cu 3,44%, pe un rulaj de 1,3 miliarde de lei, conform datelor BVB. Capitalizarea se apropie de 2 miliarde de lei.

Din acţionariat fac parte KMG International (48,1%), statul român prin Ministerul Energiei (44,7%) şi alţi acţionari (7,2%).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO