Rompetrol Rafinare (simbol bursier RRC), operatorul rafinăriilor Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti, a anunţat un profit net de 58,4 milioane de dolari în S1/2022, după o pierdere netă de 22,8 milioane de dolari în aceeaşi perioadă de anul trecut.
Cifra de afaceri brută a companiei a ajuns la 2,9 miliarde de dolari, în urcare cu 30% prin comparaţie cu primul semestru al anului precedent, în timp ce EBITDA (profitul operaţional) a atins 174,4 milioane de dolari, plus 153,5%, conform unui comunicat al societăţii.
„În prima jumătate a anului, compania noastră a avut un rol important în stabilitatea aprovizionării cu carburanţi a clienţilor din România şi regiune, în ciuda influenţelor generate de situaţia din regiunea Mării Negre. Continuarea programului de investiţii, finalizarea lucrărilor programate de revizie în termenul estimat, alinierea rapidă a producţiei la cererea de produse petroliere, concentrarea pe continua îmbunătăţire a fluxurilor operaţionale şi a costurilor de producţie au susţinut atingerea acestor rezultate pozitive, în condiţii de maximă siguranţă, performanţă şi protecţie a mediului”, spune Felix Crudu-Tesloveanu, directorul general al Rompetrol Rafinare.
Rezultatele financiare au fost influenţate semnificativ de volatilitatea din piaţă, cât şi de o cerere locală şi regională de produse petroliere în creştere (agricultură şi transporturi), factori care au determinat niveluri record ale marjelor de rafinare.
Marja europeană de rafinare a crescut cu 302,2 dolari/MT în trimestrul 2 din 2022 comparativ cu trimestrul 2 din 2021 şi s-a situat la un nivel mediu de 303,9 dolari/MT. Semestrial, creşterea a fost ponderată de nivelurile mai scăzute din primul trimestru al anului, astfel că marja europeană a fost la un nivel mediu de 188,9 dolari/MT.
În prima parte a anului, Rompetrol Rafinare a contribuit la bugetul de stat al României cu 347 milioane de dolari în T2 şi 696 de milioane în S1.
Cifra de afaceri brută a segmentului de rafinare a depăşit 1,5 miliarde de dolari în T2/2022 şi 2,5 miliarde dolariîn S1/2022, în creştere cu perioadele similare de anul trecut. Totodată, rezultatul net al segmentului a fost unul pozitiv, de aproximativ 118 milioane de dolari.
În primul semestru al anului în curs, în rafinăria Petromidia Năvodari au fost procesate 2,31 milioane de tone, în scădere cu 15% faţă de perioada similară a anului trecut, în care au fost procesate 2,73 milioane de tone. Volumele au fost influenţate de oprirea tehnologică din Petromidia în perioada martie – aprilie, dar care a fost urmată de o revenire stabilă la parametri optimi de funcţionare..
În T2, rafinăria Petromidia a avut un grad de utilizare ridicat, care a susţinut funcţionarea instalaţiilor la capacităţi optime. La nivel semestrial, revizia programată a celei mai mari rafinării din ţară a condus la scăderea gradului de utilizare a capacităţii de procesare a Petromidiei la aproximativ 75%.
De-a lungul primelor şase luni ale anului, unitatea din Năvodari a reuşit să obţină rezultate la randamentul produselor albe de 85,86%wt. Rafinăria Petromidia, care reprezintă aproximativ 40% din capacitatea de rafinare din România, a obţinut, în ianuarie - iunie 2022, peste 600.000 de tone de benzine şi circa 1,2 milioane de tone de combustibil diesel şi jet.
Rafinăria Vega Ploieşti, singurul producător intern de bitum şi hexan, a procesat peste 163 .000 de tone de materii prime în prima jumătate a anului.
Compania şi-a orientat livrările de produse petroliere pentru asigurarea şi acoperirea cererii din plan intern. Din totalul produselor obţinute (carburanţi şi alte produse petroliere), 65% a fost destinat pieţei domestice, în uşoară creştere faţă de perioada ianuarie – iunie 2021.
Restul de produse petroliere a fost exportat pe pieţele regionale, preponderent către subsidiarele Grupului KMG International. Rompetrol este cel mai important furnizor de produse petroliere din Republica Moldova şi Georgia, cât şi una dintre cele mai mari companii de profil din Bulgaria.
În prima jumătate a anului, Rompetrol Rafinare a realizat exporturi în valoare de 776 de milioane de dolari, iar cantităţile totale au scăzut, de la aproape un milion de tone de produse petroliere în S1/2021, la 743.000 de tone în S1 2022.
Acţiunile RRC sunt pe minus cu 7,3% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de aproape 500.000 de lei. Capitalizarea companiei depăşeşte 2 miliarde de lei.
Din acţionariat fac parte KMG International (48,1%) şi statul român prin Ministerul Energiei 44,7%).