Burse - Fonduri mutuale

Rompetrol WS şi-a majorat profitul cu 40%

Rompetrol WS şi-a majorat profitul cu 40%

Autor: Andrei Chirileasa

11.11.2010, 23:15 21

Compania de servicii petroliere RompetrolWell Services (PTR), una dintre cele mai profitabile companii de peBursă, controlată în proporţie de 72% de grupul Rompetrol, araportat în trimestrul al treilea (T3) un profit net de aproape 5mil. lei (1,17 mil. euro), în creştere cu 40% faţă de perioadasimilară a lui 2009, în condiţiile în care afacerile au crescut cu23,6%, la 25,5 mil. lei (6 mil. euro).

Rezultatul din T3 nu a compensat însă decât parţial evoluţia maislabă din primul semestru, astfel că pe primele nouă luni, companiaa înregistrat un profit net de 10,62 mil. lei (2,5 mil. euro), înscădere cu 8%. Afacerile la nouă luni au crescut cu 9,6%, la 60,6mil. lei (14,5 mil. euro). Realizările au fost însă pestenivelurile bugetate la începutul anului, conform raportuluicompaniei.

Marja profitului net realizat de companie (profitul net raportatla cifra de afaceri) a scăzut uşor în primele nouă luni, la circa17,5%, faţă de anii precedenţi când s-a situat în jurul niveluluide 20%.

Compania explică scăderea profitabilităţii prin costurile fixeridicate aferente întreţinerii echipamentelor.

"Problema principală rămâne raportul între costurile fixe şivariabile, pe de o parte, şi structura şi volumul comenzilor, pe dealtă parte. Acest dezechilibru conduce la o eficienţă scăzută înperioada utilizării echipamentelor sub capacitate, concomitent cupreocuparea de menţinere în stare de funcţionare a echipamentelor,pentru a răspunde operativ la eventuale solicitări de vârf", searată în raportul trimestrial al companiei.

La începutul anului, grupul Rompetrol a derulat o ofertă publicăde preluare pentru un pachet de 49% din acţiunile companiei, însăau reuşit să strângă din piaţă doar 20%, majorându-şi participaţiala 72%.

Printre acţionarii minoritari ai Rompetrol WS se numără fonduride investiţii străine, precum MEI, care deţine o participaţiesemnificativă. De la închiderea ofertei, titlurile PTR au pierdutaproape 30%, tranzacţionându-se în prezent la 0,309 lei. Companiaare o capitalizare de 86 milioane de lei (20 mil. euro).

AFACERI DE LA ZERO