Burse - Fonduri mutuale

Rompetrol WS şi-a majorat profitul cu 40%

Autor: Andrei Chirileasa

11.11.2010, 23:15 26

Compania de servicii petroliere RompetrolWell Services (PTR), una dintre cele mai profitabile companii de peBursă, controlată în proporţie de 72% de grupul Rompetrol, araportat în trimestrul al treilea (T3) un profit net de aproape 5mil. lei (1,17 mil. euro), în creştere cu 40% faţă de perioadasimilară a lui 2009, în condiţiile în care afacerile au crescut cu23,6%, la 25,5 mil. lei (6 mil. euro).

Rezultatul din T3 nu a compensat însă decât parţial evoluţia maislabă din primul semestru, astfel că pe primele nouă luni, companiaa înregistrat un profit net de 10,62 mil. lei (2,5 mil. euro), înscădere cu 8%. Afacerile la nouă luni au crescut cu 9,6%, la 60,6mil. lei (14,5 mil. euro). Realizările au fost însă pestenivelurile bugetate la începutul anului, conform raportuluicompaniei.

Marja profitului net realizat de companie (profitul net raportatla cifra de afaceri) a scăzut uşor în primele nouă luni, la circa17,5%, faţă de anii precedenţi când s-a situat în jurul niveluluide 20%.

Compania explică scăderea profitabilităţii prin costurile fixeridicate aferente întreţinerii echipamentelor.

"Problema principală rămâne raportul între costurile fixe şivariabile, pe de o parte, şi structura şi volumul comenzilor, pe dealtă parte. Acest dezechilibru conduce la o eficienţă scăzută înperioada utilizării echipamentelor sub capacitate, concomitent cupreocuparea de menţinere în stare de funcţionare a echipamentelor,pentru a răspunde operativ la eventuale solicitări de vârf", searată în raportul trimestrial al companiei.

La începutul anului, grupul Rompetrol a derulat o ofertă publicăde preluare pentru un pachet de 49% din acţiunile companiei, însăau reuşit să strângă din piaţă doar 20%, majorându-şi participaţiala 72%.

Printre acţionarii minoritari ai Rompetrol WS se numără fonduride investiţii străine, precum MEI, care deţine o participaţiesemnificativă. De la închiderea ofertei, titlurile PTR au pierdutaproape 30%, tranzacţionându-se în prezent la 0,309 lei. Companiaare o capitalizare de 86 milioane de lei (20 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO