Burse - Fonduri mutuale

Ropharma dă startul unui nou program de răscumpărări

Ropharma dă startul unui nou program de răscumpărări

Autor: Ioana Tudor

14.01.2015, 13:01 355
Distribuitorul de medicamente Ropharma (simbol bursier RPH) va începe joi, 15 ianuarie, programul de răscumpărare a unui număr maxim de 50,9 milioane de acţiuni, reprezentând până la 10% din capitalul social al companiei, care vor fi alocate salariaţilor şi angajaţilor cu funcţii de răspundere.
 
Programul de răscumpărare se va derula în perioada 15 ianuarie – 27 noiembrie 2015, iar achiziţiile vor fi intermediate de firma de brokeraj IEBA Trust.
 
Preţul minim de răscumpărare va fi egal cu valoarea nominală a acţiunilor societăţii, de 0,1 lei/unitate, iar preţul maxim va fi de 2 lei/unitate. Astfel, Ropharma ar putea plăti între 5 milioane de lei şi 102 milioane de lei pentru întregul pachet de acţiuni propus pentru răscumpărare. Raportat la preţul actual din piaţă al titlurilor RPH, pachetul vizat pentru răscumpărare valorează 17,6 milioane de lei.
 
Titlurile Ropharma sunt în scădere cu 1,14% şi se tranzacţionează la preţul de 0,346 lei/unitate, iar la această cotaţie compania are o capitalizare bursieră de 176,3 mil. lei.
 
Conform prevederilor legale, compania poate răscumpăra un volum zilnic de acţiuni de până la 25% din cantitatea medie zilnică de acţiuni tranzacţionate pe piaţa reglementată pe care se realizează achiziţia.
 
Anul trecut, Ropharma a acordat angajaţilor şi membrilor conducerii 2,5 milioane de acţiuni sub formă de bonusuri, cu condiţia ca aceştia să nu le înstrăineze pentru o perioadă de trei ani. Acţiunile au fost oferite angajaţilor care au obţinut calificative bune în evaluările anuale şi care s-au remarcat prin performanţele lor. Cele 2,5 milioane de acţiuni răscumpărate şi distribuite de Ropharma angajaţilor au reprezentat 0,49% din capitalul social al companiei şi sunt evaluate în prezent pe bursă la 865.000 lei.
 
Potrivit celor mai recente raportări de pe bursă, Ropharma este controlată de omul de afaceri Mihai Miron, care deţine indirect 31,65% din acţiunile companiei prin intermediul Rimia Investments (14,1%) şi  ADD Pharmaceuticals (17,6%). Arrow Pharmaceuticals, firmă înregistrată în SUA, controlează 31,3% din acţiunile Ropharma. În acţionariatul distribuitorului de medicamente se regăsesc şi fondul de pensii AZT Viitorul Tău - Allianz, care are 5,8% din capital, precum şi fondul de Pensii Administrat Privat ING, cu aproape 5%.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO