Burse - Fonduri mutuale

Runda a doua: Lazard, STJ şi Deloitte s-au înscris din nou pentru a consilia Hidroelectrica la listarea la bursă. În februarie compania de stat anulase licitaţia

Runda a doua: Lazard, STJ şi Deloitte s-au înscris din...

Autor: Liviu Popescu

10.04.2020, 13:23 445

Americanii de la Lazard Freres, o companie condusă de un fost consilier al lui Obama, STJ Advisors Group şi Deloitte Consultanţă sunt companiile care s-au înscris din nou pentru a câştiga contractul de consiliere pentru listare de 1,75 mil. euro pus la bătaie de Hidroelectrica.

În februarie 2020, Hidroelectrica a anulat oferta pentru “equity adviser” depusă în Serviciul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) din cauza depunerii de oferte “inacceptabile şi/sau neconforme”. Şi atunci tot Lazard, STJ şi Deloitte Consultanţă erau companiile înscrise.

Ulterior, la începutul lunii martie 2020, Hidroelectrica a reluat licitaţia pentru acest contract, singurii parametrii schimbaţi fiind cei aferenţi perioadei de desfăşurare a ofertei, ceea ce implică o amânare a ofertei de listare. Probabil că listarea nu va fi realizată în 2020 având în vedere criza COVID-19.

Acest consultant de equity este diferit de consultantul care va fi selectat ulterior pentru procesul de vânzare de acţiuni şi listare la bursă a celui mai mare producător de energie electrică din România, o companie evaluată la circa 20,6 mld. lei.

Lazard are poziţie mai puternică pe piaţa americană decât în Europa, dar noul CEO – Peter Orszag, fost consilier economic al pre-şedintelui Barrack Obama şi ministru al bugetului SUA, a declarat în noiembrie 2019 în Financial Times că vrea să câştige mai multe mandate în Europa.

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică şi cea mai profitabilă companie de stat din România, şi-a bugetat pentru 2020 venituri totale de 3,9 miliarde de lei, în scădere cu 10% faţă de cele realizate anul precedent, şi un profit net mai mare cu 23%, la circa 1,1 mld. lei.

Un indicator care iese în evidenţă este cel cu privire la cheltuielile de investiţii, respectiv 4,3 miliarde de lei, faţă de doar 185 mil. lei în anul pre­cedent. Din această sumă, circa 3,8 miliarde de lei sunt menţionate la capitolul „achiziţii participaţiuni“.

Hidroelectrica vrea să depună oferta angajantă pentru activele CEZ România, singură sau în consorţiu, şi să se împrumute pentru „diversificarea portofoliului“, potrivit convocatorului anterior al companiei.​

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO