Burse - Fonduri mutuale

Rusii de la Alro isi gajeaza 51% din actiuni pentru un credit de 250 mil. dolari luat de la UniCredit si Erste Bank

13.06.2008, 22:15 24

Omul de afaceri rus Vitali Macitki, care controleaza indirect producatorul de aluminiu Alro Slatina (ALR), a contractat un credit de 250 de milioane de dolari (circa 160 de milioane de euro) de la un consortiu de banci format din UniCredit Group si Erste Bank pentru a finanta investitiile grupului Vimetco pe piata din China.
El a gajat 51% din actiunile grupului Vimetco, pe care il controleaza prin intermediul firmei Vi Holdong, in favoarea celor doua banci ca garantie. Grupul Vimetco, inregistrat in Olanda, detine 84% din actiunile combinatului Alro Slatina si 95% dintr-un producator de aluminiu din China.
Macitki a luat creditul de 250 de milioane de dolari pentru a credita la randul sau grupul Vimetco, finantarea urmand sa fie utilizata pentru dublarea capacitatii de productie din China. Vimetco a renuntat la planurile din urma cu doi ani privind dublarea capacitatii de productie a Alro Slatina, concentrandu-si resursele pe piata din China.
In 2006, Alro a anuntat ca va investi intr-o noua fabrica de producere a aluminiului primar, cu o capacitate de productie de 200.000 de tone, la Cernavoda. Combinatul de la Slatina are o capacitate de productie de 260.000 de tone pe an.
"Planurile pentru dublarea capacitatii nu mai sunt de actualitate, pentru ca Vimetco a directionat acel flux investitional spre China, unde conditiile sunt mai atractive", sustin reprezentantii Alro.
Vimetco a strans in urma cu un an 515 milioane de dolari (circa 340 de milioane de euro) din vanzarea de certificate de depozit globale (GDR) pe Bursa din Londra. Circa 94 de milioane de dolari (60 de milioane de euro) au intrat in companie, restul revenindu-le actionarilor.
"Ne-am propus sa ne dublam capacitatea de productie in trei pana la cinci ani de la IPO. Acum vom atinge aceasta tinta in 18 luni, maximum 2 ani", a declarat Simona Gambini, purtatorul de cuvant al Vimetco, citata de Bloomberg.
In urma investitiilor, capacitatea de productie a grupului va depasi 1 milion de tone pe an, din care 265.000 de tone in Romania si 775.000 de tone in China. Anul trecut, grupul a avut o productie de 567.000 de tone, jumatate provenind de la Alro.
Alro a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 612 milioane de euro si un profit net de 130 de milioane de euro, avand o contributie semnificativa la rezultatele consolidate ale grupului. Vimetco a raportat venituri consolidate de 1,21 miliarde de dolari (aproape 800 de milioane de euro) si un profit de 193,8 milioane de dolari (125 de milioane de euro).
Cifrele arata ca profiturile obtinute de Vimetco la Alro Slatina au acoperit o parte semnificativa din investitiile realizate de grup in China.
De la preluarea Alro de catre fostul Marco Group (actualul Vimetco), in 2003, combinatul de la Slatina a inregistrat profituri cumulate de 1,18 miliarde de euro, potrivit datelor disponibile pe Bursa de Valori Bucuresti, din care peste 820 de milioane de euro au mers la actionarul majoritar sub forma de dividende. Investitiile Marco Group in Alro, reprezentand pretul platit pentru achizitia pachetului majoritar de actiuni si majorarile de capital derulate dupa, nu depasesc 200 de milioane de euro, potrivit datelor disponibile.
Alro Slatina are o capitalizare de 1,3 miliarde de euro, in timp ce Vimetco este evaluat pe Bursa de la Londra la circa 1,2 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO