Burse - Fonduri mutuale

Ruşii, loviţi unde se credeau asiguraţi. Hidroelectrica a tăiat cu 60% livrările de energie ieftină către Alro. Compania îşi reduce producţia

Hidroelectrica a tăiat cu 60% livrările de energie ieftină către Alro. Compania îşi reduce producţia

Hidroelectrica a tăiat cu 60% livrările de energie ieftină către Alro. Compania îşi reduce producţia

Autor: Adrian Cojocar

19.10.2011, 00:08 2342

Conducerea producătorului de aluminiu Alro Slatina (ALR), parte a grupului Vimetco controlat de omul de afaceri rus Vitali Maşiţki, a început procedurile de închidere a uneia dintre cele şase hale de electroliză destinate producţiei de aluminiu primar şi a demarat alte măsuri extraordinare după ce principalul furnizor de electricitate, Hidroelectrica, a redus livrările cu 60%, invocând forţa majoră, pe fondul secetei din acest an, care a fost cea mai puternică din ultimul deceniu.

Alro se chinuie în acest moment să menţină în funcţiune restul halelor de producţie prin achiziţionarea de energie de pe piaţa OPCOM şi de pe piaţa de echilibrare unde preţurile sunt însă mult mai ridicate.

Hidroelectrica furniza până acum aproape toată energia de care are nevoie Alro, cu care are încheiat un contract pentru o cantitate de 3 TWh/an la un preţ preferenţial, sub cel de pe piaţa OPCOM, contract care expiră abia în 2018.

Alro este lovită tocmai acolo unde era asigurată, la un contract de energie sub preţul pieţei, facilitate care a ajutat-o să facă profituri semnificative chiar şi în anii de criză. Contractul celor de la Alro cu Hidroelectrica a fost încheiat în 2005, iar la începutul anului trecut a fost renegociat şi prelungit până în 2018. Contractul este controversat şi a fost în centrul unor scandaluri politice, făcând chiar obiectul unui dosar al DNA, însă asta nu i-a împiedicat până acum pe ruşi să facă profituri semnificative şi să încaseze dividende de la Alro. Apărătorii acestui contract au susţinut însă mereu că este normal ca un consumator atât de mare cum este Alro să aibă asigurată aprovizionarea prin contracte pe termen lung, sub preţul pieţei, deoarece consumă în bandă (şi ziua şi noaptea, când consumul general este mai mic).

Compania de stat Hidroelectrica, deţinută de Ministerul Economiei, a activat la finele lunii septembrie clauza de forţă majoră din cauza secetei, astfel că a redus cantită­ţile de energie livrate către consumatorii cu care are încheiate contracte bilaterale.

Din cauza faptului că în iarna 2010-2011 nu au mai fost precipitaţii semnificative sub formă de ninsoare, lacurile de acumulare ale hidrocentralelor pe care le operează nu au mai primit apa obişnuită, lucru care combinat cu precipitaţiile scăzute de anul acesta a făcut ca în ultimele luni Dunărea să ajungă la cel mai scăzut nivel al ultimilor 14 ani, afectând activitatea centralelor de la Porţile de Fier. Aceşti factori au determinat reducerea producţiei de energie, Hidroelectrica nemaipu­tându-şi onora contractele.

Şeful Alro: Ne-au spus că ne pot asigura 63% din necesarul de energie, dar ne livrează 30%

"Au declarat stare de forţă majoră şi ne-au anunţat că în două zile ne reduc livrările de energie. De atunci Hidroelectrica ne-a livrat în medie 30-50% din necesarul de energie, chiar dacă ne-au spus că pot asigura 63%. N-am întâlnit niciodată o situaţie de genul acesta nici pe vremea antecapitalistă (n.r. înainte de anul 1990). Au mai fost situaţii când s-au redus livrările de energie, dar se făcea în tranşe de genul 10% şi peste câteva luni mai vedem", a declarat Gheor­ghe Dobra, directorul general al Alro Slatina.

Conducerea societăţii spune că din cauză că nu-şi poate asigura întregul necesar de energie în trimestrul al patrulea şi anul viitor producţia şi exporturile companiei se vor diminua cu circa 10%.

În primă fază, Alro a redus cu 10% producţia, însă în perioada următoare aceasta va coborî cu circa 16-17%, potrivit conducerii producătorului de aluminiu.

O măsură similară a fost anunţată de Alro şi la finele anului 2008, când pe fondul crizei mondiale produc­ţia combinatului din Slatina a fost redusă cu 17% în urma închiderii unei hale de producţie.

Conducerea Alro spune că se confruntă la rândul său cu probleme din cauza nivelului redus al Dunării pentru că barjele cu bauxita adusă din Sierra Leone, materie primă pentru Alum, au dificultăţi la descărcarea lor în port.

Pierderile generate de criza energiei electrice se vor vedea abia în decembrie

Alro este cel mai mare consumator de energie din România cu o pondere de circa 8% din consumul la nivel naţional, iar o mare parte din energia de care are nevoie compania este asigurată în prezent de pe o zi pe alta prin contracte încheiate pe piaţa OPCOM. Compania nu găseşte nici aici toată cantitatea de care are nevoie, iar din această cauză trebuie să cumpere şi de pe piaţa de echilibrare. "Am cumpărat energie şi de pe piaţa de echilibrare, însă această piaţă este una de penalizare unde preţurile sunt foarte mari. Personal nu înţeleg această piaţă pentru că dacă cumperi acum energie abia peste 60 de zile îţi spune la ce preţ ai cumpărat. Suntem foarte stresaţi să vedem costul energiei când o să vină în decembrie", spune Marian Năstase, vicepreşedintele Alro.

Conducerea Alro spune că pe piaţa de echilibrare preţurile ajung şi la 100 de euro/MWh, faţă de circa 170 de lei (40 euro)/MWh cât este preţul pe piaţa OPCOM.

Pe de altă parte, dacă nu ar fi fost declarată starea de urgenţă, Hidroelectrica ar fi fost obligată să cumpere energie de pe piaţa OPCOM pentru a acoperi livrările către clienţii cu care are contracte bilaterale, inclusiv Alro, la un preţ mult mai scăzut, ceea ce i-ar fi adus pierderi.

Nici preţul aluminiului nu-i mai ajută pe ruşi

La începutul anului 2010 Alro a renegociat cu Hidroelectrica contractul de energie, iar în urma discuţiilor au stabilit ca preţului de livrare al energiei să depindă de preţul la aluminiu.

Astfel, când preţul la aluminiu creşte compania beneficiază de preţuri mai bune la vânzarea produselor, dar plăteşte şi un preţ mai ridicat la energie către Hidroelectrica. De cealaltă parte, când preţul aluminiului se reduce scad şi afacerile companiei, scădere compensată de costuri mai mici cu energia. În prezent, cotaţia aluminiului a coborât la circa 2.160 de dolari/tonă faţă de 2.550 dolari/tonă cât se cifra în prima jumătate a acestui an.

"Cifrele nu sunt chiar aşa de optimiste şi plăcute pentru noi. Contextul de piaţă nu este unul favorabil. Nu ştiu dacă este criză sau nu, dar aşa s-ar părea", spune Dobra.

Conducerea Alro spune că preţul la care se aprovizionează cu energie de la Hidroelectrica este comparabil cu cel al altor state europene, dar că pe lângă acest preţ trebuie să plătească anul acesta circa 40 mil. dolari pentru certificate verzi, care susţin energia regenerabilă, şi taxă de cogenerare. "Dacă Alro şi-ar închide porţile preţul la energie în România ar creşte cu 7 dolari/MWh pentru că nu sunt consumatori aşa de mari care să consume energie în timpul nopţii, în bandă", a conchis Gheorghe Dobra.

Alro revine la proiectul unei centrale electrice proprii

Lipsa de energie cu care se confruntă Alro a determinat conducerea societăţii să urgenteze procedurile de realizare a unei centrale pe gaze la Tulcea cu o capacitate de 255 MWh în bandă, compania fiind în proces de licitaţie pentru furnizorul de echipamente. Cu toate acestea, noua centrală nu ar putea fi finalizată mai devreme de trei ani.

Conducerea Alro spune că deşi noua centrală nu ar acoperi întreg necesarul de energie al companiei, aceasta va furniza şi abur, care este una dintre materiile prime de care are nevoie. Şeful producătorului de aluminiu spune că anul acesta compania are nevoie de 450 MWh în bandă şi anul viitor necesarul s-ar cifra la 400 MWh după investiţiile pe care le are în derulare sau urmează să le realizeze.

Alro analizează şi varianta participării la investiţia în centrala pe cărbune de la Rovinari care va avea o capacitate de 500 MWh.

Alro a mai avut un proiect privind construcţia unei centrale electrice în parteneriat cu grupul Interagro al lui Ioan Niculae, însă l-a abandonat.

Titlurile Alro Slatina înregistrau pe parcursul şedinţei de ieri un declin de 2,6%, la un preţ de 3,7 lei/unitate. La acest preţ, compania are o capitalizare de 610 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO