Burse - Fonduri mutuale

S-a consumat interesul pe Banca Transilvania. Se marcheaza profitul

S-a consumat interesul pe Banca Transilvania. Se marcheaza profitul
20.12.2009, 23:15 23

Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au pierdut in ultimele douasedinte 6,3%, dupa ce Bank of Cyprus a anunta ca a preluat 9,7% dincapitalul bancii, insa fondatorul institutiei, Horia Ciorcila, anegat din nou vanzarea.

Brokeriise asteapta ca investitorii sa continue sa-si marcheze profitul petitlurile Bancii Transilvania, care au crescut cu 100% in acest an,in timp ce la nivelul intregii piete este apreciata o evolutieplata cel putin pana la inceputul lui ianuarie.

"Motivele de crestere pe Banca Transilvania s-au epuizat. S-aaflat cumparatorul, care a intrat in actionariat in limita a 10% siin plus a venit declaratia lui Horia Ciorcila, care a spus clar canu vinde acum. Toate acestea au coroborat in ideea ca un altinvestitor de calibru care sa intre la cumparare pe BancaTransilvania pe termen scurt nu exista, iar investitorii se grabescsa marcheze profitul din ultimele doua luni pe aceste titluri", aexplicat Mihai Chisu, broker in cadrul societatii de intermediereIFB Finwest din Arad.

Titlurile TLV au inregistrat vineri o scadere de aproape 6% fatade referinta, coborand la cotatia de 2,23 de lei/actiune. Inschimb, titlurile BRD au marcat o apreciere de 3% fata de cotatiade joi, urcand astfel la pretul de 13,8 lei/actiune.

6% din Impact si-au schimbat proprietarul

Tot vineri s-a tranzactionat un pachet de 6% din titluriledezvoltatorului imobiliar Impact din Bucuresti (IMP), valoareatransferului ridicandu-se la peste 1,68 mil. euro, cotatia la cares-a realizat tranzactia fiind de 0,59 lei/actiune, in scadere cu3,3% fata de referinta. Pe piata principala, actiunile Impact auinregistrat o apreciere de peste 4%, pana la pretul de 0,635lei/actiune. Principalii actionari ai Impact sunt Dan Ioan Popp siSandulescu Carmen, cu participatii de 28% si respectiv 11,5%,niciunul nefiind raportat ca vanzator.Fondul de investitii american Artio Global detinea aproximativ 8,4%din titlurile dezvoltatorului imobiliar.

Titlurile energetice, vizate de investitori

Indicele energeti, BET-NG a inregistrat vineri cea mai mareapreciere dintre indicatori, de peste 2,5%, crestere data deavansurile consemnate de companiile petroliere Rompetrol Rafinare(RRC) si Petrom (SNP), de 6% si respectiv 2%. Titlurile Transgaz(TGN) au consemnat o apreciere de aproape 1,2%, in timp ceactiunile Transelectrica (TEL) au inchis in stationare, la pretulde 13,4 lei/titlu.

Tranzactii cu obligatiuni de 14,3 mil. euro

Vineri s-au realizat doua tranzactii cu titluri de stat, ambelecu scadenta in 2014, valoarea transferurilor depasind 14,3 mil.euro.

Rulajul total al pietei a fost de peste 19,6 mil. euro, volumultransferurilor depasind 34,7 milioane de titluri. "Fiind cuscadenta indepartata, in tranzactiile cu obligatiuni se mizeaza pereducerea dobanzilor. De asemenea, fiind vorba despreindisponibilizarea unor sume impresionate, nu cred ca investitoriiprivati intra la cumparare pe aceste titluri", a adaugat Chisu.

De urmarit astazi

  • Evolutia titlurilor Bancii Transilvania (TLV), care in ultimelesedinte inregistreaza pierderi considerabile.
  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care reduc dinritm, dar se pastreaza in continuare pe plus.
  • Evolutia titlurilor Oltchim (OLT), dupa ce compania a anuntatpreluarea Arpechim de la Petrom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO